Andersen, Charlotte (2014):
Faren fremfor varen- eller varen fremfor faren? En organisasjonsteoretisk analyse av mat- og helsesektorens utforming av kostholdsråd
Oslo: Institutt for statsvitenskap. Universitetet i Oslo. Masteroppgave.
Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.
Type of publication:
Hovud-/magister-/masteroppgåve
Link to publication:
https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/43519/1/Andersen-masteroppgave.pdf
Link to review:
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-47885
Number of pages:
105
Language of publication:
Norsk
Country of publication:
Norge
NSD-reference:
3100
This page was last updated:
17/4 2015
State units related to this publication:
- Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning
- Folkehelseinstituttet
- Helsedirektoratet sentralt
- Mattilsynet
- Mattilsynet - hovedkontoret
- Mattilsynet - regionkontor
- Mattilsynet - regionkontor Finnmark og Troms
- Mattilsynet - regionkontor Nordland
- Mattilsynet - Region Midt
- Mattilsynet - regionkontor Hordaland, og Sogn og Fjordane
- Mattilsynet - regionkontor Telemark, Vestfold og Buskerud
- Mattilsynet - Region Stor-Oslo
- Mattilsynet - regionkontor Hedmark og Oppland
- Mattilsynet - distriktskontor
- Sekretariatet for Vitenskapskomiteen for mattrygghet
- Helsedirektoratet
- Nærings- og fiskeridepartementet
Summary:
Temaet for denne oppgaven er mat- og helsesektorens utforming av kostholdsråd. Gjennom en casestudie av mat- og helsesektorens håndtering av usikkerheten vedrørende helserisikoen knyttet til miljøgifter i oppdrettslaks, sommeren 2013, også kalt «Laksesaken», viser jeg hvordan trekk ved sektorenes organisasjonskontekster får betydning for hva slags kostholdsråd som utformes og formidles. Jeg tar utgangspunkt i et analytisk rammeverk som «pakker ut» sentrale elementer ved sektorenes organisasjonsstrukturer, og trekker frem sentrale spenninger som genereres av strukturen på feltet. Jeg argumenterer for at mat- og helsesektoren har ulike forståelsesrammer til kostholdsråd og mattrygghet, og at trekk ved organisasjonskontekstene og aktørenes profesjonstilknytning forsterker forskjellen mellom sektorene. Avhengig variabel i denne studien er faktisk beslutningsatferd under utforming av råd. De uavhengige variablene er organisasjonsstruktur og demografi. Gjennom dokumentstudier, semi-strukturerte intervju med informanter i mat- og helsesektoren, og deltakende observasjon har jeg kartlagt det organisatoriske policyrammeverket som ligger til grunn for utforming av kostholdsråd. Data fra intervju har bidratt til å belyse kontaktmønster, vektlegging av hensyn, rolleatferd og hva slags informasjonssetting aktørene i mat- og helsesektoren opererer i under utforming av råd. Studien finner i tråd med forventningene fra organisasjonsperspektivet at Mattilsynet og Helsedirektoratet vektlegger faglige- og vitenskapelige hensyn i arbeidet med utforming av råd. I tillegg viser funn at matsektoren har et bredere ansvarsområde enn helsesektoren, noe som reflekteres i et bredere hensynsspekter og balansering av flere hensyn når råd skal utformes. På departementsnivå synes politiske signaler å orientere seg mot hensynet til mattrygghet nasjonalt og internasjonalt, men for å imøtekomme utfordringer på sjømatområdet tillegges faglige hensyn økt betydning. Utforming av råd reflekterer en sammensatt struktur. Matsektorens kopling til EU-nettverket viser at et fjerde styringsnivå også griper inn og får betydning for utformingen av kostholdsråd. I tillegg til nasjonale hensyn som helse og ernæring, reflekterer strukturen også betydningen av overnasjonale hensyn. Koplingen til EU-nettverket medfører koordinering av administrative og faglige ressurser på tvers av vertikale nivå. Denne casestudien styrker forklaringskraften organisasjonsperspektivet har til å forklare utforming av politikk.