The State Administration Database

Bismo, Ole M. (2016):

Implementering av NATO Standardiseringsavtaler i det Norske Forsvaret : Hvordan praktiseres implementering av NATO Standardiseringsavtaler i Forsvaret, legges forholdene til rette i organisasjonen med hensyn til implementeringsprosesser?

Oslo, Forsvarets høgskole

Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.

Type of publication:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Link to publication:

https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/2392408/MA_2016_Bismo.pdf

Link to review:

http://hdl.handle.net/11250/2392408

Number of pages:

69

Language of publication:

Norsk

Country of publication:

Norge

NSD-reference:

3310

This page was last updated:

14/11 2017

State units related to this publication:

Summary:

Norsk politisk miljø har hatt og har en overvekt av dreining mot NATO som en sikkerhets politisk foranstaltning. Om baktanken er at det er bedre å stå sammen som i en flokk eller om det er av økonomiske grunner har egentlig ingen betydning. Valg av en blokk avhengig forsvarspolitikk krever også at Norge må gi noe tilbake for sin sikkerhet. Så har også skjedd, omstillingen fra invasjons- til innsatsforsvar har satt sine dype spor. Forsvaret som en stabil organisasjon er utopi, stadige endringer i internasjonal sikkerhetspolitikk påvirker kanskje organisasjonen raskere enn den greier å absorbere.

Temaet for denne oppgaven er implementering av NATO Standardiseringsavtaler, eller Standardization Agreements (STANAG), og om Forsvaret løser sitt ansvar i forhold til dette. Oppgaven undersøker hvordan driftsenheter eller etater i organisasjonen løser politisk og militær ledelse sine mål om en tilnærming og en dreining ytterligere mot NATO, eller som FMR 2015 sier i overskriften «ET FORSVAR I ENDRING» i rammen av NATO. Undersøkelsen tar utgangspunkt FST sin overordnede policy for norsk arbeid med standardisering i NATO og Norge. Og om rammevilkårene som legges til grunn tilfredsstiller målsetningen gjennom styring og ledelse.Oppgavens problemstilling søkes løst gjennom tre forskningsspørsmål som drøftes mot problemstillinger i kapittel 4. Første del drøfter hva som menes med implementering i militær kontekst. I andre del undersøkes rammebetingelsene for implementering og endringsledelse i Forsvaret. Til sist analyseres hvordan feilaktig implementering kan påvirke Forsvaret. Oppgavens funn viser at Forsvaret ikke har en gyldig definisjon av implementering av NATO STANAG som er gjeldende for organisasjonen. Noe som utfordrer mulighetene for Forsvaret i forhold til en tilnærming mot NATO. Styring og ledelse av Forsvaret må legge muligheten for dette til rette. Skal endringsledelse nedover i organisasjonen fungere er den avhengig av klarhet for å oppnå det som er politisk målsetning. Opparbeidelse av tillit og forståelse av rammebetingelser når det gjelder arbeid med implementering av NATO STANAG, vil være viktige i alle ledd skal Forsvaret tilpasse seg virkeligheten.