The State Administration Database

Larsen, Rune (2014):

Hæren i sikkerhetspolitiske kriser: hvor relevant?

Oslo, Forsvarets høgskole

Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.

Type of publication:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Link to publication:

https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/216575/LarsenRmaster2014.pdf

Link to review:

http://hdl.handle.net/11250/216575

Number of pages:

85

Language of publication:

Norsk

Country of publication:

Norge

NSD-reference:

3328

This page was last updated:

15/11 2017

State units related to this publication:

Summary:

Denne studien omhandler Hærens forberedelser for en sikkerhetspolitisk krise, med vekt på utdanning, øving og trening i Hærens taktiske avdelinger. Studien vil først etablere en forståelse av hva en krise er, og hvordan norske myndigheter vil håndtere en krise. Krisehåndteringen nasjonalt setter rammebetingelsene for hvordan Hæren som del av Forsvaret er forventet å bidra i krisehåndteringen. Nasjonale myndigheter bygger sin krisehåndtering på fire prinsipper. Dette er ansvars-, nærhet-, likhet- og samvirkeprinsippet. Disse prinsippene gjelder for det strategiske nivået i håndteringen av kriser generelt. De er ikke like anvendbare for det taktiske nivået i Hærens involvering og håndtering av den samme krisesituasjonen.

Hæren er en del av de sentrale myndighetenes apparat for å gjennomføre en god krisehåndtering i en sikkerhetspolitisk krise. Studien ser på hvilke prinsipper som kan anvendes for å definere hvordan Hærens forberedelser bør gjennomføres for å sikre ivaretagelse av myndighetenes målsetning i den aktuelle håndteringen av en sikkerhetspolitisk krise. De prinsippene denne studien har valgt å legge til grunn er evne til å forsvare nasjonale interesser, evne til å forhindre en uønsket opptrapping, og evne til å være forberedt på en mulig opptrapping av krisen. Disse prinsippene benyttes til å analysere Hærens forberedelser for å håndtere en sikkerhetspolitisk krise.

Analysen vil ta for seg Hæren i to søyler. Den første søylen er kompetansesøylen, som er definert som Krigsskolen og Hærens Våpenskole. Søyle to, den operative søylen, består av Brigade Nord, Garnisonen i Sør-Varanger og Hans Majestets Kongens Garde. Sett opp mot de tre prinsippene lagt til grunn for den taktiske forberedelsen for en sikkerhetspolitisk krise, kan det se ut som Hæren vektlegger i stor grad vektlegger sine forberedelser mot det som er definert som den dimensjonerende oppgaven. Den dimensjonerende oppgaven er høyintensive, offensive operasjoner i brigaderammen. Dette betyr at krisehåndtering som et eget emne prioriteres i liten grad. De forberedelsene som gir effekt mot krisehåndtering, fokuseres i stor grad mot avskrekking, mens evnen til å forhindre en uønsket opptrapping synes svært lite vektlagt i den utdanning, trening og øving som Hæren gjennomfører. Beroligelse av en motpart er i Hæren ikke en oppgave som gis oppmerksomhet i forberedelsene.