Fiane, Magnus von Porat (2017):
HRO i Politiet : En kartlegging av pålitelighet, fokus, og evne til å håndtere uforutsette hendelser i Agder Politidistrikt.
Kristiansand, UiA, Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag
Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.
Type of publication:
Hovud-/magister-/masteroppgåve
Link to publication:
https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/2457028/Fiane%2c%20Magnus%20von%20Porat.pdf
Link to review:
http://hdl.handle.net/11250/2457028
Number of pages:
101
Language of publication:
Norsk
Country of publication:
Norge
NSD-reference:
3401
This page was last updated:
5/9 2018
State units related to this publication:
Affiliations related to this publication:
- Andre ordinære forvaltningsorgan
Summary:
Masteroppgaven har utgangspunkt i at politiet er samfunnets maktorgan og skal løse alt fra mindre hendelser til større kriser blant befolkningen. Tillit blant befolkningen er viktig for at denne makten kan forvaltes på en god måte. Pålitelighet blant omgivelsene og internt er et nøkkelord.
Målet med oppgaven var å kartlegge grad av HRO i Agder Politidistrikt. Problemstillingen i oppgaven er:
”Kan Agder Politidistrikt sies å være en High Reliability Organization (HRO)?”
Jeg presenterer ulike teorier omkring kriser og katastrofer. Jeg har også plukket ut andre relevante teoretiske vinklinger, som det er naturlig å se i sammenheng med HRO-teorien. En av disse teoriene dreier seg om hvordan mennesker responderer. Mennesker kan handle enten intuitivt eller analytisk. Dette er av betydning for hvordan oppdrag blir løst.
For å svare på problemstillingen har jeg gjennomført en spørreundersøkelse utviklet av Weick og Sutcliffe. (Weick og Sutcliffe, 2007). Undersøkelsen kartlegger blant annet grad av pålitelighet og evnen til å håndtere uforutsette hendelser. Summen av alle kategoriene er med på å avgjøre om Agder Politidistrikt kan sies å være en HRO. En lignende undersøkelse har ikke blitt gjennomført i politiet tidligere. I tillegg til å måle graden av HRO, er denne oppgaven en test på om HRO-teorien kan benyttes i politiet.
Funn i spørreundersøkelsen viser at Agder Politidistrikt scorer høyt enkelte steder, men at det også er et stort utviklings-potensiale i organisasjonen. Jeg diskuterer årsakene til dette og tar for meg de punktene jeg mener er de viktigste.
Avslutningsvis kommer jeg med noen anbefalinger for hva organisasjonen bør gjøre for å øke graden av HRO, og hvordan dette kan gjennomføres.
Jeg kommer også med forslag til hvordan HRO-undersøkelsen kan utvikles videre.