Lotsberg, Daniel; Lindberg, Ola (2019):
Digitalisering : farvel til regional stat? : en kvalitativ komparativ casestudie av Arkivverket, Skatteetaten og Statens vegvesen.
NHH
Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.
Type of publication:
Hovud-/magister-/masteroppgåve
Link to publication:
Link to review:
http://hdl.handle.net/11250/2611847
Comment:
Denne studien er utarbeidet som en avsluttende del av masterutdanningen i økonomi og administrasjon ved Norges Handelshøyskole (NHH), i hovedprofilen strategi og ledelse. Studien er videre en del av, og er skrevet i samarbeid med, et forskningsprogram tilhørende stiftelsen for Samfunns- og Næringslivsforskning (SNF) ved NHH – Future-Oriented Corporate Solutions (FOCUS).
Number of pages:
160
Language of publication:
Norsk
Country of publication:
Norge
NSD-reference:
4824
This page was last updated:
30/9 2022
State units related to this publication:
- Arkivverket
- Riksarkivet
- Statsarkivene
- Norsk helsearkiv
- Samisk Arkiv - Sámi Arkiiva
- Statsarkivet i Bergen
- Statsarkivet i Hamar
- Statsarkivet i Kongsberg
- Statsarkivet i Kristiansand
- Statsarkivet i Oslo
- Statsarkivet i Stavanger
- Statsarkivet i Tromsø
- Statsarkivet i Trondheim
- Skatteetaten
- Skattedirektoratet
- Divisjonene
- Brukerdialog
- Informasjonsforvaltning
- Innsats
- Brukerdialog
- IT
- Utvikling
- Innkrevingssentralen for bidrag og tilbakebetalingskrav
- Skatteregioner
- Statens vegvesen
- Vegdirektoratet
- Statens vegvesen - fagdivisjoner
- Drift og vedlikehold
- Fellesfunksjoner og HR
- IT
- Trafikant og kjøretøy
- Transport og samfunn
- Utbygging
Summary:
Formålet med studien er å få innsikt i hvordan ulike landsdekkende statlige etater har tilpasset sin organisasjonsstruktur i tråd med hvordan forventningene og krav fra eksterne omgivelser har endret seg. Der etatene tidligere var gruppert basert på geografi, velger de nå å gruppere seg basert på funksjoner. Ved å studere tre ulike landsdekkende statlige etater søker vi å utvide forståelsen for hvordan organisasjonene sin interne struktur kan gjøre de ulike etatene bedre rustet til å møte nye krav fra omgivelsene rundt seg, der blant annet digitalisering er en viktig endringsfaktor.
For å få best mulig innsikt i studiens tema har vi gjennomført en kvalitativ casestudie av de tre etatene som har gått fra en geografisk basert organisasjonsstruktur til funksjonsbasert –Arkivverket, Skatteetaten og Statens vegvesen – og sammenlignet de ulike omorganiseringene. Forholdet mellom geografi og funksjon er justert. Digitalisering har vært en viktig bakgrunn, da ulike mekanismer fjerner behovet for lokal tilstedeværelse, og man kan tenke annerledes ved utformingen av organisasjoner. De tre etatene vi har studert, er alle de landsdekkende statlige etatene i landet som har valgt å gjennomføre en slik endring i struktur. Det empiriske grunnlaget baserer seg på 15 dybdeintervjuer og tre bakgrunnsintervjuer. Det har gitt oss god forståelse og innblikk i hvordan de ulike etatene har tilpasset seg, hva som har vært motivet og hvilke utfordringer de står ovenfor. Det er tre etater med samme mål, men på ulike stadier i omorganiseringen.
Studien avdekker at digitalisering påvirker valg av organisasjonsstruktur. Mer spesifikt kan vi på bakgrunn av vår forskning si at digitalisering medfører en overgang fra gruppering basert på geografi, til gruppering basert på funksjon for landsdekkende statlige etater. Videre viser studien at digitalisering må sees på som noe subjektivt, da det er ulik virkelighetsforståelse knyttet til digitalisering. Til tross for en overgang til oppgaveløsning i landsdekkende funksjoner, medfører ikke digitalisering, slik mange har hevdet, nødvendigvis en nedbygging av regionale strukturer og fagmiljøer. Tvert imot flyttes mange oppgaver og mye ansvar ut fra direktoratene og til funksjonene. Overgangen fører med seg utfordringer knyttet til blant annet strukturelle forhold, samordning og fjernledelse.
Det er av vår oppfatning at studien vi har gjennomført er dagsaktuell. Vi håper også at den kan være til nytte for de etatene vi har samarbeidet med, og andre aktører som vurderer en liknende omorganisering i fremtiden.