The State Administration Database

Gazo, Carmen (2023):

Internasjonalisering i Kristiansand Kommune

University of Agder

Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.

Type of publication:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Link to review:

https://uia.brage.unit.no/uia-xmlui/handle/11250/3082726

Language of publication:

Norsk

Country of publication:

Norge

NSD-reference:

5044

This page was last updated:

11/7 2024

State units related to this publication:

Summary:

Et ønske om å få dypere innsikt i hvordan den kommunale sektor arbeider med internasjonalisering og hvilke implikasjoner dette kan gi for organiseringen og styringen av den, så har denne masteravhandlingen foregått og besvart dette ønsket gjennom en kvalitativ studie. Denne studien har bestått av dokumentanalyse kombinert med det kvalitative forskningsintervjuet.
De fleste studier vil ta for seg forskning på et større nivå, enten det regionale eller det nasjonale nivået, men i visse tilfeller, så vil det være overraskende å se på hva som skjer på det lokale nivået, da det ikke bare påvirkes ovenfra, men også nedenifra. Spesielt ved en typisk norsk storbykommune, som Kristiansand. Denne byen begynner å vokse mer og mer internasjonalt, og har en mulighet til å sette rammer for det regionale og det nasjonale nivået i et land, som i dette tilfellet er Norge.
Resultatene har vist frem at måten de arbeider med internasjonalisering på er gjennom internasjonalt arbeid som partnerskap, samarbeid og nettverk. Ved at det er en norsk storbykommune som begynner å satse mer og mer internasjonalt, gjør at de trenger en organisering og styringsmodell som åpner opp og ikke minst, aktualiserer for dette arbeidet. Her har resultatene videre vist fram at de har en modell som kan minnes om et såkalt maskinbyråkrati. Dette er en typisk form og modell en bruker i en norsk kommune. Allikevel, så vil en slik modell ikke fungere slikt som den skal når en skal arbeide med internasjonalisering. Derfor åpner denne studien opp for samstyringsteori, som nettopp aktualiserer for det internasjonale arbeidet.
I tillegg, så er det vist frem gjennom intervjuene at gjennom det internasjonale arbeidet, så oppstod det en koordineringsproblematikk, det er noe som gjerne skjer ved en form og modell som et maskinbyråkrati. Her fikk vi muligheten til å observere hvordan de har opprettet en koordineringsgruppe for å arbeide med det internasjonale område i kommunen, da de også ikke har et slikt område. Siden de ikke har et slikt område, så har de som nevnt opprettet denne gruppen, for å kunne samhandle og arbeide mer effektivt med internasjonalisering. Ved å opprette en slik koordineringsgruppe, minnes om samstyring (Collabrative Governance) som gjerne er et svar på en fragmentert forvaltning, som Kristiansand Kommune.