Bergene, Ina (2021):
Skjønnsutøvelse i NAV
University of Stavanger
Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.
Type of publication:
Hovud-/magister-/masteroppgåve
Link to publication:
Link to review:
https://uis.brage.unit.no/uis-xmlui/handle/11250/2776757
Number of pages:
66
Language of publication:
Norsk
Country of publication:
Norge
NSD-reference:
5141
This page was last updated:
17/7 2024
State units related to this publication:
Summary:
I denne studien har jeg undersøkt skjønnsutøvelse i NAV. Studien har tatt utgangspunkt i en kvalitativ undersøkelse for å se på hvilke faktorer tidligere forskning har vektlagt som betydningsfulle elementer for sosialarbeiderens skjønnsutøvelse i NAV. Det er sett på de muligheter og utfordringer sosialarbeideren står ovenfor hvor det er tatt utgangspunkt i de sosiale tjenestene i NAV.
Hensikten med denne oppgaven er å få mer kunnskap om hvordan sosialarbeidere i NAV utøver skjønn, og hvilke faktorer som virker inn på deres skjønnsutøvelsespraksis. Dette for å få økt kunnskap om hvordan skjønnsutøvelse kommer til uttrykk i sosialarbeideres praksis, og hvilke faglige og etiske problemstillinger de møter i sin skjønnsutøvelse.
Det er benyttet litteraturstudie hvor 11 studier er inkludert. Funnene i studien viser at skjønn er operasjonalisert på ulike måter og at NAV veiledere opplever at de er i en utfordrende posisjon. Den utfordrende posisjonen handler om det som omtales som krysspress mellom å balansere institusjonelle krav og brukermedvirkning, herunder organisasjonsmål om effektive tjenester opp mot tett og langvarig oppfølgning av brukere med komplekse behov. Det handler også om teknologisk utvikling og digitalisering av tjenester opp mot sosialarbeiderens idealer om hvordan arbeidet bør utføres.
Studien har vist at sosialarbeideren utøver skjønn etter hvilken rolle sosialarbeideren inntar. Av funnene fremkommer det ulike faktorer som spiller inn for utøvelse av skjønn og om det oppleves som utfordringer eller om det gir muligheter. Studiene viser en tvetydighet på skjønnsutøvelse i NAV, men det konkluderes med at skjønn kan balanseres og gir muligheter på tross av utfordringer. Oppgaven retter fokus mot områder som kan forskes mer på og har bidratt til en bevisstgjøring om at skjønnsutøvelse i NAV er komplekst og krever en faglig bevissthet og ferdigheter som omhandler helhetsforståelse og samfunnsengasjement, samt evne til rasjonell problemløsning og kunne følge prosedyremessige krav og lovverk.