The State Administration Database

Smedstad, Ida Marie Martinussen (2016):

Med øyne i lufta- en studie om droner som beslutningsgrunnlag i politiets innsatsledelse i kriser

University of Stavanger

Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.

Type of publication:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Link to review:

https://uis.brage.unit.no/uis-xmlui/handle/11250/2412000

Number of pages:

107

Language of publication:

Norsk

Country of publication:

Norge

NSD-reference:

5166

This page was last updated:

18/7 2024

State units related to this publication:

Summary:

I følge Stortingsmelding no. 17 (2001-2002) vil ny teknologi gjøre det lettere å oppdage ulike forhold som innvirker på sikkerheten i samfunnet, slik at man i tide kan foreta nødvendige tiltak. Satsning på teknologiske løsninger har også i de siste årene blitt et viktig virkemiddel i politiets organisasjonsutvikling. Hovedformålet er å oppnå økt effektivitet og kvalitet i oppgaveløsningen (NOU 2013:9). I det siste har ubemannet teknologi, som droner, fått økt interesse i samfunnet. Droner er allerede i bruk på flere områder, og nå har også flere begynt å se på politiets behov og muligheter for bruk av droner. I denne oppgaven har jeg undersøkt hvordan droner bidrar til innsatsleders beslutningsgrunnlag i kriser. Jeg har hele tiden vært klar over at det foreløpig er relativt lite forskning på det konkrete området og forskningen er derfor i stor grad basert på meninger og synspunkter om temaet. Likevel har det vært mange gode synspunkter og alle jeg har snakket med har hatt en formening om emnet. Jeg har også funnet mye relevant dokumentasjon som er med og underbygger min forskning.
Gjennom intervjuer, gjennomgang av dokumentasjon og med bidrag fra relevant litteratur, har jeg kartlagt beslutningsgrunnlaget til innsatsledere i kriser og hvordan droner kan bidra på dette området. Jeg har kommet frem til følgende hovedresultater:
1. Droner vil bidra til å skape raskere og sikrere beslutningsgrunnlag for innsatslederne, samt en tryggere arbeidssituasjon. Det vil kunne gi tidligere og bedre oversikt og dermed større grunnlag for å fatte riktige beslutninger.
2. Droner vil gjøre det enklere og raskere å foreta søk, men vil ha sin begrensning når det gjelder redning. De vil komme tettere på en skarp situasjon uten å risikere politiets mannskap, dersom tidsfaktoren er på plass. Droner kan gi en god oversikt over ulykker og et raskt bilde av hva politiet står overfor.
3. Droner kan bidra til en raskere og tidligere situasjonsforståelse, og dermed føre til at innsatslederne kan ta beslutninger på et annet grunnlag enn tidligere.
4. Det kreves god organisering, tolking, analyse og videreformidling av data for at dronene skal kunne utnyttes optimalt.