The State Administration Database

Horten, Anne Synnøve Vaagsland (2014):

Involvering av innbyggere i kommuneplanens samfunnsdel - erfaringer å lære av?

Norwegian University of Life Sciences, Ås

Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.

Type of publication:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Link to publication:

https://nmbu.brage.unit.no/nmbu-xmlui/bitstream/handle/11250/188600/MASTER%20LANDSKAPSARKITEKTUR%202013.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Link to review:

https://nmbu.brage.unit.no/nmbu-xmlui/handle/11250/188600

Number of pages:

133

Language of publication:

Norsk

Country of publication:

Norge

NSD-reference:

5489

This page was last updated:

7/8 2024

State units related to this publication:

Summary:

Medvirkning ble for første gang formalisert i plan- og bygningsloven i 1985. I revidert plan- og bygningslov, som ble iverksatt i 2009, ble krav til medvirkning forsterket, noe som utfordret kommunene til i større grad å sette fokus på temaet. Svelvik kommune var tidlig ute med å utarbeide kommuneplanens samfunnsdel etter ny plan- og bygningslov, og gjorde erfaringer andre viste interesse for. Oppgaven tar utgangspunkt i dette arbeidet på leting etter gode erfaringer som kan ha overføringsverdi for andre.
Oppgaven konkluderer med tre funn, som viste seg å kunne inneha denne egenskapen;
1. Å ha et bevisst forhold til hva som ønskes oppnådd med involveringen utgjør et viktig fundament. Dette innfører et perspektiv i involveringen som kan se ut til å ha vært undervurdert, men som gjennom caset viste seg å ha svært stor betydning. Fundamentet innebærer en avklaring av formålet med involvering av innbyggere før arbeidet igangsettes. Dette viser seg å ha stor betydning for å lykkes med medvirkningen, og bidrar i seg selv til å avklare hvem som bør involveres og hvordan det bør foregå.
2. Gjestebud som metode egner seg godt for å nå målgrupper som ofte ikke kommer til orde i tradisjonelle planprosesser. Metoden går ut på at enkelte innbyggere inviterer gjester hjem til seg for å diskutere temaer. Metoden er også lite ressurskrevende for kommunene sammenlignet med tradisjonelle medvirkningsformer.
3. Involvering av innbyggere i kommuneplanens samfunnsdel kan redusere utfordringer knyttet til medvirkning i reguleringsplaner
Studier av reguleringsplaner viser store utfordringer knyttet til aktiv og reell medvirkning, spesiell tilrettelegging og å komme tidlig nok inn for innbyggere i forhold til å få innflytelse.
Disse utfordringene ses ikke i samme grad I forbindelse med involvering i kommuneplanens samfunnsdel.
Sterkere fokus på involvering i samfunnsdelen kan bidra til at innbyggere får være med å legge premissene for ønsket, helhetlig og langsiktig utvikling tidlig, og på den måten kunne håndtere utfordringer som ses i reguleringsplanprosesser.