Stene, Eirin (2017):
Homo economicus på NMBU : en komparativ studie av økonomistudenter og ikke-økonomistudenter
Norwegian University of Life Sciences, Ås
Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.
Type of publication:
Hovud-/magister-/masteroppgåve
Link to review:
https://nmbu.brage.unit.no/nmbu-xmlui/handle/11250/2454160
Number of pages:
106
Language of publication:
Norsk
Country of publication:
Norge
NSD-reference:
5520
This page was last updated:
8/8 2024
State units related to this publication:
Summary:
Flere undersøkelser har funnet en tendens til at de som studerer økonomi er mer tilbøyelig for egoisme og selviske handlinger enn det andre studenter er. En forklaring bak disse funnene synes å være at det er et ideologisk element i økonomiundervisningen som understreker viktigheten av handling basert på egen vinning. Dette er forestillingen om homo economicus.
Formålet med denne masteroppgaven har vært å sammenligne ulike studentgrupper for å undersøke om økonomistudenter handler mer i tråd med visse antagelser og forutsetninger i standard økonomisk teori enn andre. Disse antagelsene innbefatter blant annet fullkommen rasjonalitet og egeninteresse, egenskaper som i teorien blir fremstilt som en naturlig del av mennesket. Denne oppgaven vil se på om økonomistudentene i større grad innehar disse egenskapene som teorien forutsetter, og om de dermed kan sies å være mer egoistiske og rasjonelle enn andre studenter.
Oppgaven er løst ved å se på tidligere forskning og empiri, i tillegg til å gjennomføre en egen empirisk undersøkelse blant studenter ved NMBU. I litteraturstudien ble det funnet sprikende resultater, noe som gjør det vanskelig å trekke en entydig konklusjon. Likevel ble det funnet en del empirisk bevis for at økonomistudenter innehar mer likhetstrekk med antagelsene i teorien enn det andre studenter har. Det ble også i denne sammenheng funnet noen nevneverdige forskjeller på tvers av kjønn, der man ofte observerte at menn handlet mer i tråd med den økonomiske teorien enn kvinner.
I egen undersøkelse av studentgruppene ved NMBU finner jeg at økonomistudenter i gjennomsnitt handler mer egoistisk og rasjonelt enn andre studenter. Det kan dog ikke påvises om dette er et resultat av at de var sånn fra før (selvseleksjon) eller en form for indoktrineringseffekt (påvirkning). Denne forskjellen mellom økonomistudenter og ikke- økonomistudenter viser seg likevel ikke å være statistisk signifikant. I stedet ble det funnet noen interessante signifikante forskjeller på tvers av kjønn, som er i tråd med det andre studier også har funnet på området.