(2023):
Utviklingen av antall ansatte i statsforvaltningen 2020–2021
DFØ
Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.
Type of publication:
Rapport
Link to publication:
Link to review:
https://dfo.no/rapporter/utviklingen-av-antall-ansatte-i-statsforvaltningen-2020-2021
Comment:
DFØ-notat 2023:2
Number of pages:
25
Language of publication:
Norsk
Country of publication:
Norge
NSD-reference:
5530
This page was last updated:
8/8 2024
Affiliations related to this publication:
- Stat
- Departement
- Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
- Forvaltningsorgan med særskilte fullmakter
- Forvaltningsbedrift
- Andre ordinære forvaltningsorgan
Summary:
Sammendrag
I dette notatet presenter vi utviklingen av antall ansatte i statsforvaltningen i perioden 2020 til 2021. Undersøkelsen bruker statistikk fra SSB og data fra DFØs kartleggingsundersøkelse.
Her er hovedfunnene:
• Det har blitt 5 361 flere arbeidsforhold i statsforvaltningen. Veksten skjer i all hovedsak i underliggende virksomheter.
• Veksten i statsforvaltningen følger i stor grad den generelle sysselsettingsveksten i Norge. Begge ligger på rundt 3 prosent i 2021. Dette er et hopp fra 2020 som delvis kan forklares av covid-19-pandemien.
• 12 av 16 departementsområder har fått flere arbeidsforhold. Kun SMK, Samferdsel-, Olje og energi- og Landbruk- og matområdet har hatt en nedgang. Helse- og omsorgsområdet står for den største prosentvise økningen. Kunnskapsområdet har hatt den største veksten i absolutte tall.
• Endring i oppgaveporteføljen og naturlige svingninger er de viktigste årsakene til endringer antall arbeidsforhold. 120 virksomheter har opplevd en økning i antall arbeidsforhold, mens 46 har opplevd nedgang.
• Covid-19-pandemien har ført til 1 176 midlertidige og 235 faste nye arbeidsforhold i 2021. NAV, Politiet, OsloMet, FHI og Bufdir står for 94 prosent av disse arbeidsforholdene.
• Syv av ti ansatte i statsforvaltningen arbeider utenfor Oslo. Den største andelen på 26,8 prosent jobber i Oslo. De laveste andelene er i Møre og Romsdal, Agder og Nordland, som alle har under 4 prosent hver.
• Størst nedgang i antall arbeidsforhold i de minst sentrale kommunene. Kystverket, NAV og Nord universitet står for mye av reduksjonen. Det er størst vekst i mer sentrale kommunene.