The State Administration Database

Løvdahl, Dan Michael Dagestad (2023):

Finanstilsynets tilsyn med skadeforsikringsbransjen

Handelshøyskolen BI

Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.

Type of publication:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Link to publication:

https://biopen.bi.no/bi-xmlui/bitstream/handle/11250/3102681/MAN%205015_3.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Link to review:

https://biopen.bi.no/bi-xmlui/handle/11250/3102681

Number of pages:

47

Language of publication:

Norsk

Country of publication:

Norge

NSD-reference:

5547

This page was last updated:

9/8 2024

State units related to this publication:

Summary:

Det regulatoriske rammeverket for finansbransjen har de senere årene vokst, med økte forventninger både fra offentligheten, investorer og myndighetene. Finanstilsynets kontroll med skadeforsikringsselskapene er i den sammenheng viktig for å føre tilsyn med og sikre at virksomhetene har god styring og kontroll, og at de forholder seg til lover og regler slik at kundene får den beskyttelsen de har betalt for.
Hensikten med tilsynene er å stadfeste at virksomhetene har gode nok risikosystemer og setter av tilstrekkelig risikokapital i tråd med gjeldende lovgivning. Når det oppdages brudd på regelverket, kan Finanstilsynet iverksette tiltak som å pålegge selskapene å endre sin virksomhet, ilegge gebyrer eller i særlig alvorlige tilfeller frata selskapene konsesjon til å drive forsikringsvirksomhet.
I denne oppgaven vil jeg se nærmere på Finanstilsynets oppfølging av skadeforsikringsbransjen for å øke forståelsen av omfanget i krav til styring og kontroll, forsøke å identifisere ‘hvor skoen trykker’ og reflektere over hvilke konsekvenser dette har eller kan få for bransjen.
For å oppnå dette vil jeg innledningsvis beskrive hvilke avgrensninger som er gjort i oppgaven, hva et tilsyn er, og gå igjennom det regulatoriske rammeverket tilsynet fører kontroll med. Dette for at du som leser skal få en helhetlig forståelse av området jeg har valgt å undersøke.
Etterpå kommer jeg til å gå igjennom metode og forskningsdesign, presisere hvilke forskningsspørsmål jeg ønsker å besvare og dykke ned i de kvantitative og kvalitative vurderingene i oppgaven. Datagrunnlaget for underøkselsene er i all hovedsak sekundærdata fra tilsynsrapporter for perioden 2021 – 2023 til og med innleveringsdato. Til slutt vil jeg forsøke å samle trådene fra analysen til et sett med konklusjoner som gjerne må brukes som utgangspunkt for videre forskning, og samtidig beskrive noen aktuelle perspektiver på funnene i undersøkelsen.