The State Administration Database

Golten, Beate Johanne (2023):

"Det må komme fra hjertet" - Autentisk og Tilstedeværende ledelse hos Statsforvalteren i Innlandet

Handelshøyskolen BI

Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.

Type of publication:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Link to publication:

https://biopen.bi.no/bi-xmlui/bitstream/handle/11250/3104390/MAN%205157_10.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Link to review:

https://biopen.bi.no/bi-xmlui/handle/11250/3104390

Number of pages:

22

Language of publication:

Norsk

Country of publication:

Norge

NSD-reference:

5554

This page was last updated:

9/8 2024

State units related to this publication:

Summary:

Omgivelsene er endret og arbeidslivet er på få år blitt virtuelt, komplekst og sammensatt. Forskning og kunnskapsutvikling danner nye perspektiver og teorier om ledelse og hvordan endring av omgivelser kan møte økte behov for kreativitet og innovasjon, krav om effektiv ressursutnyttelse og kampen om morgendagens arbeidstakere.
Tilstedeværende ledelse er et perspektiv og teori som har som utgangspunkt at et digitalisert arbeidsliv trenger økt tilstedeværelse i det digitale og fysiske, både relasjonelt, kommunikasjonsmessig, sanselig, følelsesmessig og estetisk.
For å lære og forstå mer ville jeg i prosjektet undersøke fenomenet «Tilstedeværende ledelse» i det hybride og komplekse arbeidslivet hos Statsforvalteren i Innlandet (SFIN). Jeg ville særlig forstå autentisk ledelse og estetiske dimensjoner i tilstedeværende lederskap.
Det er benyttet fenomenologisk metode i en hermeneutisk tilnærming og analysen bygger på kilder i fagartikler, presentasjoner, bøker, podkaster, egen forståelse og intervju av 6 ledere i SFIN.
Sentrale funn i analysen er at endrede omgivelser er vesentlig for hvordan ledere i SFIN nå opptrer og opplever sin lederhverdag i forhold til før. Relasjoner og kroppslig kognitiv erfaring er sterkt knyttet til tilstedeværende ledelse og det er tydelig bruk av I-kroppen ledelse hos ledere i SFIN.
Det anbefales at ledelsen i SFIN videreutvikler tilstedeværende ledelse. Samtidig er videre utvikling av digitale og «virtuelle» ferdigheter viktig. Leders adferd, holdning og bruk av digitale samhandlingsflater påvirker kultur og medarbeidere. I re-design av fysiske omgivelser anbefales det å gjøre tilpasninger i både fysiske og virtuelle omgivelser, slik at det blir god sammenheng og helhet.