The State Administration Database

(2023):

Seksuell trakassering blant medstudenter -En analyse av UiA- studenters opplevelser, reaksjoner og håndteringer

University of Agder

Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.

Type of publication:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Link to review:

https://uia.brage.unit.no/uia-xmlui/handle/11250/3078344

Country of publication:

Norge

NSD-reference:

5805

This page was last updated:

16/8 2024

State units related to this publication:

Summary:

Denne studien løfter frem tematikken seksuell trakassering blant studenter, og har som formål å utvide forståelsen for hvordan det oppleves av studenter å forholde seg til studietilværelsen etter å ha blitt seksuelt trakassert av en medstudent. Gjennom å besvare oppgavens forskningsspørsmål, sett i lys av teoretiske rammeverk og empiri, søker studien å dekke en hittil lite utforsket tematikk. Studien er basert på kvalitative intervjuer med studenter som har blitt utsatt for seksuell trakassering av en medstudent ved UiA.
I denne oppgaven forsøkes det å argumentere for hvordan institusjoner som Universitetet i Agder (UiA) kan forstås som enklavestrukturerte. Aspektet integreres da det kan gi rom for å forstå hvordan utsatte studenters tilværelse påvirkes av den tette sosiale og geografiske strukturen unik for universiteter. Videre belyses en rekke utfordringer utsatte studenter kan oppleve i en studietilværelse der de gjennom ufrivillige institusjonelle bånd må forholde seg til utøver som medstudent. Oppgaven retter fokus mot 1) konsekvensene enklavestrukturen og medstudentforholdet kan medføre for utsatte studenter i etterkant av seksuelle krenkelser, 2) handlingene utsatte studenter gjennomfører i håp om å bedre sin situasjon, og 3) hvilke forhold som påvirker de utsatte studentenes beslutning om å melde hendelsen inn til UiA´s varslingsenhet. Det argumenteres for at varsling, konfrontasjon og politianmeldelse er responser på negative følelsesreaksjoner som følge av seksuell trakassering, og forstås i lys av Honneths (2008) anerkjennelsesteori som anerkjennelseskamper.
Resultatene fra analysen antyder i tråd med tidligere forskning at studenter som har blitt utsatt for seksuell trakassering opplever en rekke negative konsekvenser i etterkant av krenkelsen. Imidlertid peker funn fra denne studien på at konsekvensene forverres betraktelig som følge av medstudentrollen og universitetets enklavestruktur. For å bedre sin tilværelse gjennomfører studentene anerkjennelseskamper i søken etter helbredelse og anerkjennelse, med varierte utfall. Flere rapporterte om en forverret studietilværelse som følge av mislykkede anerkjennelseskamper, og studien konkluderer med at UiA bør gjøre mer opplysningsarbeid for å informere og veilede studenter i sårbare situasjoner.
I underkant av ti varslinger har blitt meldt inn gjennom UiA´s varslingsenhet om seksuell trakassering blant studenter i tidsrommet 2017-2023. Studien tyder på at lite kjennskap til si ifra- apparatet og dets funksjon er avgjørende faktor for manglende varsling.