Sande, Jon-Sverre (2022):
Hvilke faktorer påvirker rollen til mellomledere i politiet?
Inland Norway University
Please note: This page may contain data in Norwegian that is not translated to English.
Type of publication:
Hovud-/magister-/masteroppgåve
Link to publication:
Link to review:
https://brage.inn.no/inn-xmlui/handle/11250/3064701
Number of pages:
87
Language of publication:
Norsk
Country of publication:
Norge
NSD-reference:
5886
This page was last updated:
22/8 2024
State units related to this publication:
Summary:
Formålet med denne masteroppgaven er å se på hvilke faktorer som påvirker rolleforståelsen til mellomlederen i Norsk politi. Mellomlederen er en sentral ledelsesfunksjon i organisasjonen og skal håndtere mange oppgaver. Gjennom oppgaven ønsker jeg å øke bevisstheten på hvilke momenter som påvirker disse lederne i deres virke. For å avgrense oppgavens omfang, tar jeg for meg nivå fire lederne i politiet, avsnittsledere eller seksjonsledere. Dette er mellomledere som har personalansvar og bidrar til den daglige driften av sin seksjon eller avsnitt.
Oppgaven tar for seg problemstillingen: Hvilke faktorer påvirker mellomlederrollen i politiet og hvilken betydning har det for mellomlederens rolleforståelse?
For å besvare problemstillingen har operasjonalisert dette til fire forskningsspørsmål som er ulike faktorer som kan påvirke mellomlederen og dens rolleforståelse. Disse faktorene er; rekrutteringsprosessen, ledelsesutdannelse, Nærpolitireformen og arbeidskultur.
Jeg anvender teori knyttet til rekrutering, ledelse, reform og arbeidskultur for å besvare problemstillingen. Oppgaven er blitt gjennomført som en kvalitativ studie, hvor primærempirien er innhente gjennom intervju av seks forskjellige mellomledere i politiet.
Mine funn viser at det er flere faktorer som påvirker mellomlederen. Arbeidskultur og nærpolitireformen har påvirket mellomlederen i størst grad. Mellomlederne blir i stor grad påvirket av hvordan arbeidskulturen på egen seksjon eller avsnitt er. De bruker mye av sin tid til å sørge for at de ansatte har det bra, og blir påvirket i negativ retning hvis den er dårlig. Dette fører til at de i en hektisk hverdag må bruke mer kapasitet på arbeidskulturen enn på oppgavene de er satt til å utføre.
Nærpolitireformen har ført til strukturelle endringer for mellomlederen. Mellomlederen beveger seg mer bort fra faget og mer mot en administrativ rolle. Fagansvaret blir i større grad delegert bort til andre som følgene av reformen. Rekrutteringsprosessen styrker rolleforståelsen til mellomlederne, da rollen og funksjon blir diskutert opp mot utlysningsteksten. Å ha formell lederkompetanse ser ut til å påvirke mellomlederen i mindre grad. Formalkompetansen bidrar i den grad at mellomledere tar beslutninger på bakgrunn i teori. Videre kommer det frem at mellomlederne anser å inneha formalkompetanse som et positivt supplement, sammen med erfaring fra politietaten.