FORVALTNINGSDATABASEN

Arne Alsåker Spilde (Leder), Tonje Hamar, Ragna Heggebø, Knut Karlberg, Nils Kolstad, Per Nyborg, Signe Kjelstrup Ratkje, Reidunn Aalen, Anstein Lyngstad, Arve Kjelberg (1994):

NOU 1994: 16 Den grønne grein på kunnskapens tre — NVH og NLHs framtidige plass i utdannings- og forskningssystemet og deres departementstilknytning

NOU Norges offentlige utredninger

Publikasjonstype:

Rapport

Fulltekst:

https://www.regjeringen.no/contentassets/a6ade6c8a3eb44e98817a6c9c530c52c/no/pdfa/nou199419940016000dddpdfa.pdf

Omtale:

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-1994-16/id139582/

Kommentar:

Utredning fra et utvalg oppnevnt ved kongelig resolusjon av 4. november 1993.
Avgitt Landbruksdepartementet 14. juli 1994.

Antall sider:

115

Publiseringsspråk:

Norsk

Land publikasjonen kommer fra:

Norge

NSD-referanse:

4636

Disse opplysningene er sist endret:

12/6 2020

Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:

Sammendrag:

Utvalget som ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 4. novenber 1993 for å vurdere Norges landbrukshøgskoles og Norges veterinærhøgskoles oppgaver, plassering og integrering i det nasjonale utdannings- og forskningssystemet, leverer med dette sin innstilling.

Innstillingen inneholder en rekke forslag der det er enstemmig tilslutning fra utvalgets medlemmer. Mens et mindretall tilrår overføring av høgskolene til Kirke- utdannings- og forskningsdepartementet, vil flertallet beholde høgskolene under Landbruksdepartementet.


KAPITTEL 2
Oversikt over utredningen
Utredning en omfatter følgende:
"Historikk" i Kap. 3 Historikk tar for seg utviklingen fram til i dag ved henholdsvis NLH og NVH. En har spesielt sett på utviklingen innenfor utdanning, forskning og kunnskapsformidling. Videre har en sett på initiativ og styringssignaler fra myndighetene (3.3)

I "Offentlige dokumenter og evalueringer" i kap 4. Offentlige utredninger og evalueringer har en gjort en kort oppsummering av utredninger av betydning for utvalgets arbeid. Det er tatt med utredninger og dokumenter innen utdanning- og forskningspolitikk, og innen landbrukspolitikk.

Det er også foretatt en oppsummering av evalueringer av forskning og utdanning som berører høgskolene.

Det er foretatt en beskrivelse av høgskolene i dagens situasjon i "Beskrivelse av høgskolene i dagens situasjon" i kap. 5 som omfatter nåværende aktivitet og målsettinger framover ved hver av de to høgskolene.

Det er lagt stor vekt på beskrivelse av samarbeidet mellom høgskolene og andre
institusjoner i.h.t. utvalgets mandat. Beskrivelsen omfatter spesielt:
– Samarbeidet gjennom Universitetsrådet
– Samarbeidet med andre universiteter og høgskoler
– Særtrekk ved vitenskapelige høgskoler
– Samarbeidet med landbruksforskningens instituttsektor.
– Samarbeidet mellom de to høgskolene
– Samarbeidet i Norden
– Internasjonalt samarbeid

Videre har en også beskrevet NLH og NVHs forhold til KUF og LD, og høgskolenes forhold til landbruksnæringen og foredlingsindustrien.

Utvalget har beskrevet Erfaringer fra andre land i "Erfaringer fra andre land" i kap. 6 besøkt Sverige, Danmark og Nederland. I dette kapitlet er det gitt en omtale av erfaringene som er gjort med ulike organisasjonsmodeller i disse landene, og utvalgets inntrykk fra disse besøkene.

"Analyse" i Kapittel 7 Analyse innledes med å trekke inn utviklingen globalt og nasjonalt på områder som er av betydning for de to høgskolene. Deretter har en sett på utviklingen innen utdannings- og forskningssystemet generelt og for landbruksforskningen spesielt. Videre har en sett på utfordringene for primærnæringene og landbrukspolitikken

Utvalget har i "Framtidsbilde" i kap 7.2 forsøkt å danne seg et framtidig bilde av de to høgskolene, der en har lagt til grunn et 20-årsperspektiv.

Under "Analyse for valg av alternativer" i kap 7.3. har utvalget gått inn på spørsmålet om behovet for en samordnet utdannings- og forskningspolitikk og Landbruksdepartementets sektoransvar for forskning. Videre har en drøftet NLH og NVHs forhold til sektorinteressene. Utvalget har også drøftet dette spørsmål med en del sentrale brukere av NLH og NVH. Utvalgets inntrykk fra dette er gjengitt i "Brukerinteressenes behov" i kap. 7.3.6.

Under "Vurdering av premisser" i kap. 8 Vurdering av premisser går en gjennom premissene for utvalgets konklusjoner. Disse er delt inn i faglige og organisatoriske premisser. Det er lagt stor vekt på behovet for å styrke høgskolene. Viktige argumenter for dette har bl.a. vært å få mer slagkraftige miljøer i internasjonal sammenheng, å styrke undervisningskompetansen ved høgskolene, samt sikre en mer rasjonell ressursbruk og styrke den faglige utviklingen i landbruksforskningen som helhet.

"Konklusjoner og anbefalinger" i Kapittel 9 Konklusjoner og anbefalinger summerer opp de konklusjoner og anbefalinger som utvalget går inn for. Alle utvalgets anbefalinger og konklusjoner er enstemmige med unntak av spørsmålet om departementstilknytning. Av sentrale anbefalinger nevnes at:

Utvalget anbefaler å opprettholde NLH og NVH som selvstendige institusjoner.

Utvalget mener det ligger til rette for sammenslåinger med høgskolene og flere institutter spesielt i Ås-området, og anbefaler at det utredes videre hvordan dette konkret kan gjøres.

Utvalgets flertall (Alsåker Spilde (leder), Hamar, Karlberg , Kolstad ,Nyborg og Ratkje,) anbefaler at NLH og NVHs departementstilknytning fortsatt skal være Landbruksdepartementet.

Utvalgets mindretall (Aalen og Heggebø) anbefaler at NLH og NVH overføres til KUF.