FORVALTNINGSDATABASEN

Larsen, Malin Tveit; Sørby, Lene-Marie Gundersen (2023):

Offentlige anskaffelser for innovasjon: En analyse av mulighetsrom og påvirkningsfaktorer

OsloMet-Storbyuniversitetet

Publikasjonstype:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Fulltekst:

https://oda.oslomet.no/oda-xmlui/bitstream/handle/11250/3087271/Larsen_S%c3%b8rby_OAS_2023.pdf

Omtale:

https://hdl.handle.net/11250/3087271

Kommentar:

Masteroppgave i offentlig administrasjon og styring OAS5900
OsloMet - Storbyuniversitet
Handelshøyskolen
Fakultetet for samfunnsvitenskap

Antall sider:

63

Publiseringsspråk:

Norsk

Land publikasjonen kommer fra:

Norge

NSD-referanse:

4912

Disse opplysningene er sist endret:

27/6 2024

Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:

Sammendrag:

Studien undersøker hvordan offentlige anskaffelser kan brukes som et virkemiddel for innovasjon, og hva som påvirker dette. Ønsket om å gjennomføre denne studien er forankret i hvordan offentlige anskaffelser utgjør en slik betydelig andel av norsk økonomi, og hvordan disse midlene kan benyttes for verdiøkning og samfunnsutvikling. Det forskes på hvilken rolle myndighetene spiller i mulighetsrommet påvirker problemstillingen, samt hvordan utvalgte faktorer påvirker hvilke muligheter som foreligger, og utnyttelsen av det.
Denne kvalitative forskningsstudien har benyttet et eksplorerende forskningsdesign, med en induktiv tilnærming, som anses som en datadrevet fremgangsmåte. For å gjennomføre undersøkelsen har studien benyttet semistrukturerte dybdeintervju med en intervjuguide som ble utarbeidet på bakgrunn av forskningsspørsmålene. Dybdeintervjuene med informantene ble gjennomført med lydopptak for videre transkribering, slik at analysearbeidet ville få med seg all den nødvendige informasjonen. I tillegg har studien benyttet dokumentanalyse for å samle inn data fra to stortingsmeldinger. Dokumentanalysen ga innsikt i myndighetenes syn og refleksjoner rundt tema, fra deres egne plattformer. Det ga et unikt perspektiv, og en nyansert innsikt som ellers ikke ville vært mulig å samlet inn på et tilsvarende overordnet nivå. For å sikre god gjennomgående kvalitet på oppgaven har studien tatt hensyn til tre kvalitetsindikatorer; pålitelighet, gyldighet og generaliserbarhet. Det er kontinuerlig blitt tatt aktive valg for å sikre høy grad av alle tre, samtidig som vi har gjort grundige redegjørelser hvor det er nødvendig.
​​Myndighetene kan stimulere til innovasjon i offentlige anskaffelser gjennom føringer og insentiver de setter. Offentlige innkjøpere handler for store summer hvert år, og dette tilsvarer hvordan de besitter en stor andel makt. Offentlige anskaffelser har en spesielt egnet mulighet til å stimulere for innovasjon i offentlig sektor, og i leverandørmarkedet. Ved riktig benyttelse, kan anskaffelsesregelverket og prosedyre åpne for innovasjon, gjennom ulike tiltak som eksempelvis å be leverandørene komme med en løsning for et behov, fremfor å be om en spesifikk løsning. Innovative offentlige anskaffelser er preget av påvirkende faktorer i form av tid og ressurser, kunnskap og kompetanse, frykt og risiko, og styring og ledelse. Disse faktorene påvirker eksempelvis hvordan mulighetsrommet oppfattes og hvordan offentlige innkjøpere velger å benytte seg av mulighetsrommet som finnes for innovasjon.