Olaussen, Johanne Marie; Bjørnstad, Ørjan Axel (2021):
Utforming av mål og resultatstyring for bærekraftsmålene i reindriften Ulike syn på bærekraftig reindrift
OsloMet-Storbyuniversitetet
Publikasjonstype:
Hovud-/magister-/masteroppgåve
Fulltekst:
https://oda.oslomet.no/oda-xmlui/bitstream/handle/11250/2980892/Olaussen_Bj%c3%b8rnstad_OAS_2021.pdf
Omtale:
https://hdl.handle.net/11250/2980892
Kommentar:
Masteroppgave i offentlig administrasjon og styring
Høsten 2021
OsloMet – storbyuniversitetet
Handelshøyskolen
Fakultet for samfunnsvitenskap
Antall sider:
82
Publiseringsspråk:
Norsk
Land publikasjonen kommer fra:
Norge
NSD-referanse:
4929
Disse opplysningene er sist endret:
28/6 2024
Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:
Sammendrag:
Oppgaven tar for seg prosessen ved utarbeidelse av et helhetlig mål- og resultatstyringssystem i reindriften. Det har tatt 30 år fra mål- og resultatstyring ble et obligatorisk styringsprinsipp i staten til rapporten Kriterier for bærekraftsmålene i reindriftspolitikken ble lansert.
Prosessen har vi valgt å undersøke med utgangspunkt i følgende problemstilling:
Hvorfor har det tatt så lang tid å utvikle et helhetlig mål- og resultatstyringssystem for reindriften, og hva gjorde at tiden var moden i 2020?
Oppgavens teoretiske rammeverk er bygget på Kingdons (1984) flerstrømsmodell for beslutningstaking. Metoden som er benyttet for å svare på problemstillingen er casedesign. Vi har benyttet dokumentanalyse og intervju som datainnsamlingsmetode. Reindriften er kompleks ved at den som en urfolksnæring forplikter staten gjennom en rekke rettigheter og plikter nedfelt i norsk og internasjonal rett. Reindriftens egenart vil trolig ikke kunne sammenlignes med noen annen næring i Norge.
Avhandlingen vil kunne være et nytt bidrag til forskningslitteraturen på området siden det er skrevet lite om politikkutvikling i lys av flerstrømsmodellen innenfor reindriften. I oppgavens analyse viser vi til ulike faktorer som har påvirket prosessen med å utarbeide MRS for reindriften, for eksempel ulike syn på hva som skal prioriteres for å oppnå en bærekraftig reindrift. I tillegg belyses utfordringer ved definering og operasjonalisering av bærekraftsmålene, der partene har ulike syn på hvordan målene henger sammen.
Innenfor reindriftsnæringen er staten pliktig til å konsultere med næringen, noe som har påvirket prosessen ved utforming av mål- og resultatindikatorer for reindriftsnæringens bærekraftsmål.
I konklusjonen hevder vi at fokus på reintall og beite, det økologiske aspektet, har ført til at prosessen med utforming av MRS for reindriften har tatt lang tid. Utforming av MRS for reindriften kan beskrives som en modningsprosess, der aktørene over tid opparbeider seg en felles forståelse av at alle de tre bærekraftsmålene er vesentlige for å oppnå en bærekraftig reindriftspolitikk. Når regjeringen beskriver en kontroll på reintall, åpnes mulighetsvinduet for å utarbeide et helhetlig MRS for reindriften.