FORVALTNINGSDATABASEN

Fosse, Lasse (2022):

Erfaring med interkommunale IKT-samarbeid i Agder, Vestfold og Telemark: Intenderte og ikke-intenderte effekter

University of Agder

Publikasjonstype:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Fulltekst:

https://uia.brage.unit.no/uia-xmlui/bitstream/handle/11250/3056797/no.uia%3ainspera%3a127910669%3a33367041.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Omtale:

https://uia.brage.unit.no/uia-xmlui/handle/11250/3056797

Antall sider:

125

Publiseringsspråk:

Norsk

Land publikasjonen kommer fra:

Norge

NSD-referanse:

5047

Disse opplysningene er sist endret:

11/7 2024

Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:

Sammendrag:

Team for masteroppgaven handler om interkommunale IKT-samarbeid
Erfaring med interkommunale samarbeid på IKT-området i Agder, Vestfold og Telemark: Intenderte og ikke-intenderte effekter.
Masteroppgaven har undersøkt erfaringer med interkommunale IKT-samarbeid i Agder, Vestfold og Telemark med fokus på intenderte og ikke-intenderte effekter. Interkommunale samarbeid innenfor IKT-området ble etablert for ca. 20 år siden, og det har skjedd flere endringer innen organisering og styring av samarbeidene siden den tid. Ikke minst gjelder dette på det organisatoriske og teknisk plan, men også i nyere tid i forbindelse med ny kommunelov.
Min studie beskriver og analyserer en viktig side ved den kommunale utviklingen innenfor IKT-området, ikke minst fordi slike samarbeid i vesentlig grad har tiltatt de siste ti-årene. Men også fordi samarbeidene representerer en dynamikk som potensielt vil påvirke hvordan kommuneorganisasjonen fungerer og organiserer viktige tjenester. Den påvirker også regionene i hvordan samarbeid utvikler seg på tvers av regioner. Utviklingen av interkommunalt samarbeid er samtidig omdiskutert med både intenderte og ulike ikke-intenderte effekter.
Problemstillingen i undersøkelsen er todelt:
• Hva er interkommunalt samarbeid?
• Hvordan organiseres og ledes interkommunale samarbeid innenfor IKT-området?
Det er benyttet en kvantitativ undersøkelse. Gjennomføringen er gjort som en utsendelse av spørreskjema til utvalgte respondenter. Spørsmålene omhandlet økonomiske vurderinger, behov for kompetanse og tjenester.
Funnene i undersøkelsen er nokså tydelige. De ansatte i kommunene som her er brukt som respondenter, er i all hovedsak godt fornøyd med de interkommunale IKT-samarbeidene. Erfaringen er at interkommunale samarbeid på IKT-området er samfunnsviktige bidrag for at en kommune kan yte kostnadseffektive tjenester og opprettholde et godt fagmiljø. Riktignok viser det seg at det er noen områder hvor det antydes forbedringspunkter i hvordan samarbeidene jobber i fellesskap. Dette gjelder både de intenderte effektene og de ikke-intenderte effektene.