FORVALTNINGSDATABASEN

Voster, Knut Sigmund; Torbjørnsen, Siri (2023):

Kvinner i politibilen - hvorfor er de så få?

University of Stavanger

Publikasjonstype:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Fulltekst:

https://uis.brage.unit.no/uis-xmlui/bitstream/handle/11250/3088413/no.uis%3ainspera%3a153030098%3a65158574.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Omtale:

https://uis.brage.unit.no/uis-xmlui/handle/11250/3088413

Antall sider:

101

Publiseringsspråk:

Norsk

Land publikasjonen kommer fra:

Norge

NSD-referanse:

5128

Disse opplysningene er sist endret:

17/7 2024

Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:

Sammendrag:

Denne oppgaven har til hensikt å belyse hvorfor det jobber så få erfarne kvinnelige politibetjenter på forebyggende- og patruljeseksjonene i Sør-Vest politidistrikt. Per 31.12.22 er kun ni prosent av bemanningen ved disse seksjonene erfarne kvinner. Bakgrunnen for dette temavalget er Politidirektoratets mål om å rekruttere og beholde kvinner ved de operative stillingene. Dette er et delmål for å nå kjønnsbalanse i alle typer stillinger i politiet. For å besvare denne problemstillingen har det blitt gjennomført fokusgruppeintervjuer med kvinnelige ansatte i Sør-Vest politidistrikt. Dette for å belyse hva de selv mener er årsaken til at det finnes så få erfarne kvinner ved disse seksjonene. Funnene blir drøftet opp mot motivasjonsteori, arbeid-familie-balanse teori og teori om biologiske kjønnsforskjeller.
Resultatene av studien viser at det ikke finnes noe entydig svar til problemstillingen, og at årsakene synes å være individuelle og sammensatte. Det viktigste funnet i studien synes å være at det er et stort behov for en mer enhetlig oppfølging av kvinnelige politibetjenter som forlater seksjonen over en lengre periode på grunn av graviditet. Dette for å opprettholde følelsen av tilhørighet til forebyggende- og patruljeseksjonen, men også for å opprettholde den operative tankegangen. En slik oppfølging kan gi større motivasjon til de erfarne kvinnene å komme tilbake til forebyggende- og patruljeseksjonen etter endt svangerskapspermisjon. For å få til denne oppfølgingen spiller nærmeste leder en viktig rolle.
For å kunne rekruttere og beholde erfarne kvinner mener vi at Sør-vest politidistrikt må legge til rette for medbestemmelse om arbeidsoppgaver i en svangerskapsperiode, avklare mellom leder og arbeidstaker hvilken oppfølging en ønsker i permisjonen og legge til rette for en gradvis tilbakekomst til seksjonen.