Haarr, Anders (2020):
Motivasjon i Sør-Vest Politidistrikt
University of Stavanger
Publikasjonstype:
Hovud-/magister-/masteroppgåve
Fulltekst:
Omtale:
https://uis.brage.unit.no/uis-xmlui/handle/11250/2682049
Antall sider:
110
Publiseringsspråk:
Norsk
Land publikasjonen kommer fra:
Norge
NSD-referanse:
5146
Disse opplysningene er sist endret:
17/7 2024
Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:
Sammendrag:
Hensikten med denne studien er å belyse hvilke faktorer som gir motivasjon i Sør-Vest politidistrikt. Bakgrunnen for dette temavalget var et ønske om økt kunnskap om motivasjon, særlig i en tid preget av en utfordrende budsjettsituasjon i politidistriktet. For å finne svaret på dette ble det utformet en spørreundersøkelse som ble sendt ut til alle ansatte i politidistriktet i mars 2020. Spørreundersøkelsen er basert på teori og empiri om motivasjon, der selvdetermineringsteori og skillet mellom indre og ytre motivasjon er i hovedfokus. Faktorer som blir ytterligere belyst er autonomi, tilbakemeldinger og rettferdighetsopplevelser.
Resultatet fra undersøkelsen viser at ansatte i politidistriktet stort sett er motiverte og fornøyde med jobben, men i mindre grad sammenliknet med tidligere medarbeiderundersøkelser i politiet. Et stort flertall mener at budsjettsituasjonen har gitt dårligere arbeidsforutsetninger, der mulighet for kompetanseheving og organisasjonen sin satsing på de ansatte har lave vurderinger. Ansatte med personalansvar er mer tilfredse med jobben en de uten, og ansatte med høy ansiennitet har høyere motivasjon enn de med lav ansiennitet.
Indre motivasjon kommer frem i denne studien, og med støtte i tidligere forskning, som den viktigste faktoren for arbeidsmotivasjon. Indre motivasjon har tydelig sammenheng med høy jobbtilfredshet og lav turnoverintensjon. Autonomi kom frem som en betydningsfull faktor for å oppnå indre motivasjon, noe som støttes i selvdetermineringsteorien. Blant de ytre faktorene er lønn viktigst, etterfulgt av muligheten for kompetanseheving. Det fremkommer et behov for mer tilbakemeldinger fra nærmeste leder, der særlig positive tilbakemeldinger viser en sammenheng med indre motivasjon. Stor grad av opplevd urettferdighet i politidistriktet har betydelig sammenheng med turnoverintensjon.
Konklusjonen etter denne studien viser at større grad av autonomi, tettere oppfølging og tilbakemeldinger fra leder, samt en mer rettferdig opplevd fordeling av goder og byrder i politidistriktet vil kunne øke arbeidsmotivasjonen og dermed snu den negative utviklingen som har vist seg de siste årene.