FORVALTNINGSDATABASEN

Bergaas, Helene (2012):

Compliance and Leadership - en endringsprosess i Statoil

University of Stavanger

Publikasjonstype:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Fulltekst:

https://uis.brage.unit.no/uis-xmlui/bitstream/handle/11250/184912/Bergaas%2cHelene.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Omtale:

https://uis.brage.unit.no/uis-xmlui/handle/11250/184912

Antall sider:

134

Publiseringsspråk:

Norsk

Land publikasjonen kommer fra:

Norge

NSD-referanse:

5213

Disse opplysningene er sist endret:

19/7 2024

Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:

Sammendrag:

Olje- og gassproduksjon er risikofylt, og det er svært viktig å jobbe for å styre risikoen slik at den blir akseptabel. I de senere årene har Statoil opplevd flere alvorlige hendelser og fått mye kritikk for ikke å lære av sine feil. De alvorlige hendelsene har blitt gransket av petroleumstilsynet, politiet og Statoil selv. De har kommet frem til at selskapet har flere mangler når det gjelder risikoidentifisering, risikoforståelse og etterlevelse av styrende dokumenter. På bakgrunn av dette har Statoil gått i gang med å implementere en ny arbeidsmetode som heter Compliance and Leadership. Metoden er en prosess for hvordan man planlegger, gjennomfører og evaluerer leveransene, både på lagnivå og individnivå. Den skal sikre presisjon, kvalitet og læring i alle oppgaver som utføres. På den måten skal det bli mulig å forebygge nye alvorlige hendelser.
Masteroppgaven er en studie som omhandler implementeringen av Compliance and Leadership i forretningsområdet Technology, Project and Drilling (TPD). Formålet er at alle ledere, ansatte og konsulenter skal bruke metoden i sitt daglige arbeid. Slik vil Statoil sikre et handlingsmønster som tilsvarer A-standard. A-standard vil si at oppgavene utføres med en slik kvalitet og presisjon at den ville fått karakter A. Endringsprosessen får stor oppmerksomhet fra ledelsen, og den gjennomføres fra toppen i selskapet og nedover i organisasjonen. Implementeringen startet sommeren 2011, og det er av stor interesse å finne ut i hvilken grad, og hvor langt ned i forretningsområdet, man kan se at metoden blir tatt i bruk per våren 2012.
I oppgaven blir implementeringen av Compliance and Leadership sett i lys av tre organisatoriske grunnperspektiver: Det rasjonelle perspektivet, det naturlige perspektivet og det åpne perspektivet. For å finne ut i hvilken grad Compliance and Leadership blir tatt i bruk, er det utført tre typer undersøkelser. Disse er observasjon av tre Compliance and Leadership-treninger, intervju med den overordnede lederen for implementeringen av Compliance and Leadership, samt en spørreundersøkelse blant toppledere, mellomledere og ansatte i TPD.
Endring av atferd regnes ofte for å være en svært tidkrevende prosess. Det kan derfor tenkes at det vil ta lang tid å implementere den nye arbeidsmetoden. På den andre siden er Compliance and Leadership svært logisk.
Metoden bygger på en rasjonell og tradisjonell tilnærming til problemløsning. Resultatene fra studien viser at Compliance and Leadership er godt forankret i toppledelsen, og at metoden i stor grad blir brukt av topplederne i det daglige arbeidet. Studien viser også at det er store variasjoner lenger nede i organisasjonen, og at de ansatte i liten grad har tatt i bruk metoden per våren 2012.