Nilssen, Martin Aandstad; Furuhovde, Robert (2012):
Beyond budgeting i offentlig forvaltning : en studie av Sjøforsvaret
Norges Handelshøyskole
Publikasjonstype:
Hovud-/magister-/masteroppgåve
Fulltekst:
Omtale:
https://openaccess.nhh.no/nhh-xmlui/handle/11250/169693
Antall sider:
95
Publiseringsspråk:
Norsk
Land publikasjonen kommer fra:
Norge
NSD-referanse:
5434
Disse opplysningene er sist endret:
2/8 2024
Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:
Sammendrag:
Denne utredningen er skrevet innenfor fagfeltet økonomisk styring, og tar sikte på å kartlegge om Sjøforsvaret kan anvende Beyond Budgeting konseptet.
Budsjettet er et sentralt verktøy i organisasjoners økonomistyring. Hensikten med budsjettet er å gi organisasjoner relevant styringsinformasjon for å gjøre gode beslutninger. De siste årene har en rekke bransjer opplevd en sterk konkurranse, og markedsforhold i rask endring. Dette har ført til at budsjettet blir oppfattet som et problematisk styringsverktøy, siden forutsetningene det bygger på, raskt mister sin relevans. Som følge av problemene, har flere organisasjoner fattet interesse for alternativer. Et alternativ har vist seg å være å avskaffe budsjettet fullstendig, ved å implementere Beyond Budgeting som styringskonsept.
Utredningen skal vise om Sjøforsvaret, som del av etaten Forsvaret, under offentlig forvaltning, kan anvende dette konseptet. For å undersøke dette, kartlegges de delene av Forsvarets økonomistyringssystem som direkte berører Sjøforsvaret, og som er nødvendige for å besvare følgende problemstilling:
"Kan Beyond Budgeting konseptet anvendes i Sjøforsvaret?"
For å besvare problemstillingen er innsamlet datamateriale diskutert med utgangspunkt i de 12 prinsippene som Beyond Budgeting bygger på. Resultatene fra diskusjonen viser at prinsippene i liten grad er anvendt i dagens økonomistyring, og at følgende tre faktorer er avgjørende for konklusjonen:
Lav fleksibilitet: Budsjettet har et betydelig styringsfokus. Dette skyldes til en viss grad regelverket, men også kontantprinsippet som budsjettet bygger på.
Måleproblemer: Sjøforsvarets prestasjoner er utfordrende å måle direkte.
Et uklart kundeperspektiv: Siden Sjøforsvaret ikke kommer i direkte kontakt med kundene, er det utfordrende å forstå kundenes behov.
Disse tre faktorene representerer utfordringer som må være løst for å kunne anvende Beyond Budgeting konseptet i tråd med teorien. På dette grunnlag konkluderes det med at Beyond Budgeting konseptet ikke kan anvendes i Sjøforsvaret.