FORVALTNINGSDATABASEN

Bjånesøy, Caroline Haugland (2018):

Hvordan anvender Statoil sin kjernekompetanse i fremvoksende industrier? : en case studie av Statoils inngang til fornybar energi

Norwegian University of Life Sciences, Ås

Publikasjonstype:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Fulltekst:

https://nmbu.brage.unit.no/nmbu-xmlui/bitstream/handle/11250/2566406/bjanesoy2018.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Omtale:

https://nmbu.brage.unit.no/nmbu-xmlui/handle/11250/2566406

Antall sider:

109

Publiseringsspråk:

Norsk

Land publikasjonen kommer fra:

Norge

NSD-referanse:

5514

Disse opplysningene er sist endret:

8/8 2024

Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:

Sammendrag:

Energi regnes som den største bidragsyteren til de globale klimautfordringene som er en åpenbar trussel for både jordkloden og menneskets sikkerhet og utvikling. Mer enn tre fjerdedeler av verdens energiforbruk kommer fra fossile energikilder. Fornybar energi er en fremvoksende industri som stadig flere olje- og gasselskaper entrer for en bærekraftig fremtid.
Dette er en kvalitativ, eksplorativ case-studie av Statoils omstilling fra olje og gass til fornybar energi.
Studien belyser effekten av bruk av kjernekompetanse inn mot nye industrier. Hensikten med studien var å studere hvordan Statoil bruker sin kjernekompetanse fra olje- og gassvirksomhet inn mot fornybar energi. Det vil bli analysert og diskutert hvordan kjernekompetanse kan gi fortrinn og redusere barrierer for inngang til fremvoksende industrier, samt hvordan utnyttelse og utvikling av kjernekompetanse på tvers av divisjoner foregår.
Følgende problemstilling er satt opp: Hvordan anvender Statoil sin kjernekompetanse i fremvoksende industrier? – en case studie av Statoils inngang til fornybar energi.
Studien viser at ved anvendelse av kjernekompetanse inn mot fremvoksende industrier kan Statoil godta en mindre modningsgrad. Statoils grunntanke for inngang til nye industrier er gjennom utnyttelse av ressurser, kapabiliteter og kjernekompetanse. Det viser seg imidlertid at overførbarheten og anvendelsen i nye industrier kan by på utfordringer.