Kibsgaard, Johannes (2019):
Hæren og Koninklijke Landmacht - en kulturell studie av interaksjonen mellom norske og nederlandske hæroffiserer
Handelshøyskolen BI
Publikasjonstype:
Hovud-/magister-/masteroppgåve
Fulltekst:
https://biopen.bi.no/bi-xmlui/bitstream/handle/11250/2653757/kibsgaard.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Omtale:
https://biopen.bi.no/bi-xmlui/handle/11250/2653757
Antall sider:
63
Publiseringsspråk:
Norsk
Land publikasjonen kommer fra:
Norge, Nederland
NSD-referanse:
5566
Disse opplysningene er sist endret:
9/8 2024
Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:
Sammendrag:
Dette er en prosjektoppgave i studieprogrammet Consulting ved Handelshøyskolen BI.
Oppgaven tar sikte på å identifisere på hvilken måte norske hæroffiserer må gå frem annerledes enn de er vant til, for å oppleves som kompetente når de tjenestegjør i et nederlandsk hærmiljø.
Oppgaven har sitt teoretiske utgangspunkt i forskningsprosjektet Project GLOBE, som sammenligner kulturer på samfunns- og organisasjonsnivå langs ni kulturelle dimensjoner. Denne oppgaven fokuserer på fem av disse: (1) selvhevdelse, (2) personorientering, (3) inngruppe-kollektivisme, (4) likestilling og (5) maktdistanse. Utvalget av disse er gjort på bakgrunn av vesentlige forskjeller i skårer på samfunnsadferd mellom Norge og Nederland innen disse dimensjonene.
Videre bruker oppgaven en hypotetisk-deduktiv metode, hvor hypotesesettet utprøves mot empiri samlet inn gjennom semi-strukturerte intervjuer. Informantutvalget består av fire norske og fire nederlandske hæroffiserer som har tjenestegjort eller fortsatt tjenestegjør som utvekslingsoffiser til det motsvarende landets hær. Alle informantene behersker det motsvarende språket og har i snitt 4,5 år med tjenesteerfaring i den andre kulturen.
Oppgaven konkluderer med bl.a. disse sentrale anbefalingene til norske hæroffiserer som skal tjenestegjøre i nederlandsk kultur: (1) hæroffiseren må opptre mer selvhevdende i diskusjoner, for å få frem synspunkter, (2) hæroffiseren må være bevisst på at nordmenn kommuniserer mer indirekte enn nederlendere og at dette lett kan føre til misforståelser, (3) hæroffiseren må akseptere at den nederlandske poldermodellen medfører at det brukes mye mer tid og krefter på å oppnå konsensus, (4) hæroffiseren må tilstrebe å vise mer kritisk holdning til egen organisasjon og virksomhet for å oppfattes kompetent, (5) hæroffiseren må være forberedt på å jobbe mer i team og i mer tett samvirke med andre i det daglige enn i Norge og (6) hæroffiseren må være mer nøye med å følge formelle prosesser, som dessuten er mer komplekse enn i Norge.