FORVALTNINGSDATABASEN

Holand, Kristian Fredrik; Korneliussen, Pål Anders (2016):

Reformer i Forsvaret: Hvilke virkninger hadde avdelingsbefalsordningen på Forsvarets demografi?

OsloMet-Storbyuniversitetet

Publikasjonstype:

Hovud-/magister-/masteroppgåve

Fulltekst:

https://oda.oslomet.no/oda-xmlui/bitstream/handle/10642/5332/Holand_Korneliussen.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Omtale:

https://oda.oslomet.no/oda-xmlui/handle/10642/5332

Antall sider:

62

Publiseringsspråk:

Norsk

Land publikasjonen kommer fra:

Norge

NSD-referanse:

5685

Disse opplysningene er sist endret:

14/8 2024

Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:

Sammendrag:

Statlig forvaltning har siden reformbølgen New Public Management (ny offentlig styring, NOS) gjennomført utallige reformer, og Forsvaret er intet unntak. Reformen «Avdelingsbefalsordningen» ble iverksatt ved lov 1. januar 2005, og hadde til hensikt å bedre alders-, grads-, og kompetanesammensetningen i Forsvaret. Ordningen ble avløst av «Ny militær ordning» 1. januar 2016. Forskningsspørsmålet i denne oppgaven er om Avdelingsbefalsordningen har hatt positiv effekt med hensyn til alders-, grads-, og kompetanseutviklingen i Forsvaret, slik som tiltenkt.
Forskningsobjektet er Forsvaret og populasjonen er alt personell med kategori som befal i perioden 1. januar 2000 til 31. desember 2015. Perioden for oppgaven er utvidet til å omfatte fem år før ordningen for å kunne evaluere en førtilstand mot resultatene i årene avdelingsbefalsordningen fungerte. Derfor ble denne perioden inkludert i vår undersøkelse. I analysene er det tendenser som evalueres på makronivå. Vi har i analysene hatt hovedvekt på totalantall, og vi har sett på snittall for totaltall for perioden. I tillegg har vi prosentuert våre funn og sett på andel mot totalantall. Oppgaven har analysert endringer i Forsvarets demografi. Forskningen tar ikke for seg hvorfor eller hvordan disse endringene kunne oppstå, utover å diskutere om dette var virkninger av reformen.
Analysen viser at ABO har hatt forventet virkning på Forsvarets demografi i et makroperspektiv, samt forventet virkning på kompetansesammensetningen. Analysen viser lite til ingen virkning på alders- og gradssammensetningen i organisasjonen. Oppgaven avsluttes med å foreslå videre forskning som det er interessant å ta fatt i etter vår oppgave.