(2020):
Statlig økonomistyring i nordiske land
DFØ og Deloitte
Publikasjonstype:
Rapport
Fulltekst:
Omtale:
https://dfo.no/rapporter/statlig-okonomistyring-i-nordiske-land
Kommentar:
Vedlegg:
Datasett med detaljert oversikt over reguleringer i de nordiske landene (Excel) xlsx - 407.64 KB
(https://dfo.no/sites/default/files/fagomr%C3%A5der/Rapporter/2020/Datasett-med-detaljert-oversikt-over-reguleringer-i-de-nordiske-landene.xlsx)
Antall sider:
68
Publiseringsspråk:
Norsk
Land publikasjonen kommer fra:
Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island
NSD-referanse:
5872
Disse opplysningene er sist endret:
22/8 2024
Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:
- Direktoratet for forvaltning og økonomistyring
- Direktoratet for forvaltning og økonomistyring
- Direktoratet for forvaltning og økonomistyring - divisjoner og avdelinger
- Digitaliseringsdirektoratet
Horisontal dimensjon:
- Stat
- Departement
- Etat
- Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
- Forvaltningsorgan med særskilte fullmakter
- Forvaltningsbedrift
- Andre ordinære forvaltningsorgan
Sammendrag:
Denne kartleggingen har hatt som formål å gi en oversikt over de formelle strukturene for statlig økonomistyring i de nordiske landene. På neste side er temaene for kartleggingen grafisk fremstilt. Fremstillingen gir en samlet oversikt over innholdet i rapporten, og gjør det mulig raskt å gå til den delen av kartleggingen som er av interesse. Det grønne symbolet øverst i høyre hjørne kan brukes for å bevege seg tilbake til den innledende oversikten.
I del 2 gis det en overordnet beskrivelse av forvaltningsstrukturer og innretningen på den statlige økonomistyringen i de nordiske landene. Deretter gjøres det rede for ansvarsforhold og strukturer i regelverket som regulerer statlig økonomistyring i hvert av landene.
I del 3 av kartleggingen presenteres hvert av temaene for kartleggingen grundigere, og regelverket i hvert av landene sammenlignes med utgangspunkt i det norske regelverket. For å få fullt utbytte av denne sammenligningen er det en fordel å kjenne til hvordan dette er regulert i Norge. Dette er beskrevet på side 21 - 26 i rapporten.
I del 4 presenteres hvert av de fem landene grundigere hver for seg. Det gjøres rede for forvaltningsstrukturer, ansvarsforhold, sentralt regelverk og hvordan de ulike temaene er regulert i det enkelte land.
Del 5 omhandler utviklingstrekk og aktuelle diskusjoner innen statlig økonomistyring, både generelt og spesielt for de enkelte landene. Kontinuerlige endringer i omgivelsene medfører et behov for endring og utvikling i den statlige økonomistyringen i alle de nordiske landene. Bakgrunnen for utviklingstrekkene er blant annet raske teknologiske endringer, økte forventinger til offentlige tjenester fra innbyggerne og behovet for tydeligere prioriteringer for å møte en tid med trangere økonomisk handlingsrom. Samtaler med kontaktpersoner i de ulike landene, dokumentstudier og undersøkelser av den offentlige debatten i de ulike landene viser at det er noen trender og utviklingstrekk som oppleves som særlig relevant på tvers av landene.