Engø, Line; Laugen, Tore (2014):
Omorganisering av Forsvarets HR-virksomhet – i lys av fagmiljø, personell og kostnader –
Høgskolen i Hedmark
Publikasjonstype:
Hovud-/magister-/masteroppgåve
Fulltekst:
https://brage.inn.no/inn-xmlui/bitstream/handle/11250/196687/EngoLaugen.pdf?sequence=3&isAllowed=y
Omtale:
https://brage.inn.no/inn-xmlui/handle/11250/196687
Antall sider:
130
Publiseringsspråk:
Norsk
Land publikasjonen kommer fra:
Norge
NSD-referanse:
5913
Disse opplysningene er sist endret:
22/8 2024
Spesifikke virksomheter publikasjonen omhandler:
Sammendrag:
Temaet for denne masteroppgave er omorganisering av Forsvarets HR-virksomhet, hvor Vernepliktsverket (VPV) og Forsvarets Personell Tjenester (FPT) samorganiseres til Forsvarets Personell og Verneplikts Senter (FPVS), selve samlokaliseringen er ennå ikke gjennomført. Vi har sett på effekter mot fagmiljø, ivaretakelse av ansattes rettigheter og plikter, samt kostnader forbundet med en fysisk samlokalisering. Forsvaret har i en lengre tidsperiode vært inne i en kontinuerlig omorganisering, slik at vårt forskningsområde er en del av den store helheten. Vårt mål er å se på rammer og vurderingskriterier som bør ligge til grunn i en samlokalisering av to relativt like avdelinger i Forsvaret. For å nå målet drøfter vi rundt statlige retningslinjer, anbefalingsdokument1 fra Forsvaret og intervju av berørte ansatte ved omstillingsavdelingene. Masteroppgaven er et casestudium.
Vi ser at omorganiseringen påvirker fagmiljøet i negativ grad. Dette skyldes blant annet at organisasjonen fortsatt er splittet, samt at ny programvare Felles Integrert Forvaltningssystem, Prosjekt Human Resource Management (FIF PHRM) er forsinket. Personell som skal gjennomføre daglige rutiner må bruke gammelt verktøy, samt at medarbeidere reiser mer, er mindre tilgjengelig og jobber i FIF PHRM. I tillegg er ikke ny organisasjon fullt ut bemannet, slik at det i realiteten er færre mennesker som gjennomfører de samme oppgavene.
Ansattes rettigheter og plikter har i mindre grad vært ivaretatt. Arbeidsgruppen som skulle synliggjøre dette har ikke brukt tidligere erfaringer fra Forsvaret i sine redegjørelser, og gjennomfører mange antagelser uten noen reell forankring i gjeldende retningslinjer. Kost- nytte betraktning til arbeidsgruppen virker i første omgang å være omfattende, men springende. Ved nærmere stipulering og analyse viser den seg ikke å følge de retningslinjer som er lagt, den gir et mangelfullt bilde og gir ikke beslutningstaker det beste grunnlaget for å fatte en avgjørelse.
En gjennomgang av håndbøker, retningslinjer og litteratur - påpeker at en god plan vil vurdere alle mulige hensyn ved en omstilling, for å synliggjøre alle samfunnsøkonomiske aspekter. Masteroppgaven avdekker hvor viktig det er å følge de erfaringer som ligger både i organisasjonen og i gjeldende håndbøker, for å skape et så sannferdig bilde som mulig vedrørende fremtidige kostnader og gevinster. Omstillingsarbeid av ulik art krever ulikt grunnarbeid for å synliggjøre de implikasjoner som ligger til grunn. I dette tilfellet er det rundt 291 ansatte som enten blir direkte eller indirekte berørt av omstillingen. Av respekt for de ansatte som opplever at deres arbeidsplass blir fysisk flyttet, må arbeidsgiver saklig argumentere for beste løsning, for dem og Forsvaret.