FORVALTNINGSDATABASEN

Valutaavdelingen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.08.1945* Ny via utskilling

Navn: Statsgjeld- og valutaavdeling
Kort navn: St.gjeld/valuta
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Lokalisering: 301 Oslo
Utskilt fra:

Gunnar Jahn overtok ledelsen av Finansdepartementet i Einar Gerhardsens samlingsregjering 25. juni 1945. Allerede da begynte man å planlegge omorganiseringer og utbygginger i departementet, i første omgang gjaldt dette Finansavdelingen. Det ble foreslått opprettet en «utenlandsavdeling» som skulle lede avviklingen av krigsadministrasjonen utenfor Norge, og den skulle håndtere valutaspørsmål, utenlandsgjeld og utenlandsfinanser. Man trengte derfor et avviklingskontor og et valutakontor. Spørsmålet ble drøftet i juli 1945 og i forbindelse med budsjettforberedelsene høsten 1945 ble det fremmet forslag om en deling av Finansavdelingen. Ved kgl.res.21.9.1945 ble den nye midlertidige avdelingen etablert under navnet Statsgjeld- og valutaavdelingen.
Kilde: "Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005", s. 98, av Ole Kolsrud, Universitetsforlaget, 2008

05.12.1947 Navneendring

Navn: Valutaavdelingen
Kort navn: Valutaavd.

05.12.1947 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Overordnet: Handelsdepartementet

Avdelingen er overført fra FTD der den het «Statsgjeld- og valutaavdelingen». Med på flyttelasset følger de to underenhetene Valutakontoret og Kontoret for utenlandsk statsgjeld

01.01.1981* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Valutaavdelingen overøfres til FTD. Både Valutakontoret (ID=1009) og Kontoret for utenlandsk statsgjeld (ID=1018) overføres sammen med avdelingen. Garantikontoret (ID=3028) blir værende igjen i Deptet for handel og sjøfart, men skilles ut som en selvstendig enhet (med avdelingsstatus) under nytt navn: GARANTISEKSJONEN.

31.12.1988* Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)
Enheten ble innlemmet i:

Avdelingen "avvikles" ved at nokre av sakene overføres til Økonimiavdelingen.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.