FORVALTNINGSDATABASEN

Skattelovavdelingen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1950* Består via innlemming

Innlemmede enheter:

Saksfelt pr. 1963:

Skattelovavdelingen. Under denne avdeling hører : Saker om endring i eller tillegg til skattelovgivningen. Forberedelsen av de årlige stortingsvedtak om direkte skatter til Departementets sjef. staten. Komitéinnstillinger m. V. om skattespørsmål. De prinsipielle tolkningsspørsmål vedrørende lovgivningen om inntekts- og formuesskatt. Skatte avtaler med fremmede land. Saker om sjømannsskatt.

Kilde: Norges statskalender, 1963

01.01.1950* Ny via utskilling

Navn: Skattelovavdelingen
Kort navn: Skattelov
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Lokalisering: 301 Oslo

Den alminnelige skatteavdeling besto fram til 1941 av tre kontorer. Da ble det opprettet et fjerde kontor som skulle arbeide spesielt med reform av skattelovgivningen. I 1942 hadde man midlertidig delt 2. skattekontor i to på grunn av stort arbeidspress. Arbeidspresset fortsatte etter frigjøringen i 1945, og det midlertidige kontoret ble da gjort fast til et 6. skattekontor. Samtidig opprettet man et 5. skattekontor som sprang ut av 1. skattekontor. I november 1945 fikk man så et 7. skattekontor som skulle ta seg av gjennomføringen av loven om engangsskatt på formuestigning.

Veksten i oppgaver stoppet ikke etter 1945. Dette førte til at man i ved årsskiftet 1947/1948 hadde utnevnt en midlertidig ekspedisjonssjef i tillegg til den eksisterende, Kåre Kvisli, slik at Kvisli kunne konsentrere seg om skattelovsakene i 4. skattekontor. Denne ordningen ble gjort permanent fra og med 1950 ved at man da opprettet Den alminnelige skatteavdelingen og Skattelovavdelingen. Kåre Kvisli fortsatte da som ekspedisjonssjef i Skattelovavdelingen.

Skatteloveavdelingen var ikke inndelt i kontorer. Avdelingen var en ren juristavdeling i departementet. Avdelingen ble nedlagt i 1988 da den ble slått sammen med Skatteavtaleavdelingen og Den alminnelige skattelavdelingen til en ny skattelovavdeling.

Skatteloveavdelingen oppgaver var vesentlig å utrede spørsmål om endringer i skattelovgivningen. Den skulle også lage utkast til lovproposisjoner og proposisjoner om de årlige stortingsvedtak om direkte skatter til Staten og avgifter til folketrygden. Dette førte i noen tilfelle til faglig uenighet med økonomene i den nye Økonomiavdelingen når det gjaldt synet på utforming av skattereglene og bruk av disse i den økonomiske politikken.

Avdelingen behandlet spørsmål i forbindelse med sjømannsskatten og tolkingsspørsmål av prinsipiell art angående skattelovgivningen. Den tok seg også av saker vedrørende inngåelse og endringer i skatteavtaler med andre stater og tolking av disse.

Litteratur:
Einar Lie: Ambisjon og tradisjon. Finansdepartementet 1945-1965. Oslo 1995
Ole Kolsrud : Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1845-2005. Oslo 2008
Eivind Erichsen: Glimt fra et langt liv i Finansdepartementet. Oslo 1999

Kilde: Arkivportalen.no
https://www.arkivportalen.no/contributor/no-a1450-01000001082387

Se også:
- St.prp.nr.1 1950 (kap. 22)
- Budsj.innst.S.nr.3 1950
- St.tid. s. 1824 1950

01.01.1989* Består via innlemming

Innlemmede enheter:

Denne endringen kan også ses på som en sammenslåing av tre av skatteavdelingene;
- Del alminnelige skatteavdeling
- Skatteavtaleavdelingen
- Skattelovavdelingen

Her er endringene registrert som en innlemming av Den alminnelige skatteavdeling i Skattelovavdelingen mens Skatteavtaleavdelingen fortsetter som en av fem seksjoner under en omorganisert Skattelovavdeling under navnet Skatteavtaleseksjonen.

Det var Gunnar Berge sammen med den nye finansråden Tormod Hermansen som i september 1988 forsøkte å forenkle organisasjonen.

31.12.1996* Nedlagt via sammenslåing

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.