FORVALTNINGSDATABASEN

Sivilforsvarets sentralledelse

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

22.08.1947 Nyopprettelse

Navn: Sivilforsvaret
Kort navn: Sivilforsvaret
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Direktorat i dobbeltstilling
COFOG: 02 Forsvar
Tilhører etat: Sivilt beredskap
Type enhet: Hovedkontor
Lokalisering: 301 Oslo

Historikk
Lov 10.7.1936 om sivilt luftvern bestemte at for de strøk av landet som man antok ville være utsatt for fiendtlig luftoverfall i tilfelle krig, skulle kongen eller departementet kunne «gi bestemmelser om foranstaltninger av ikke militær art som skal treffes for å forebygge skade på sivilbefolkningen ved slikt overfall, eller for å råde bot på sådan skade». Oppgaven ble tillagt politiet. Som koordinerende organ for de forskjellige luftvernkretsene landet ble inndelt i, ble det året etter opprettet et kontor for sivilt luftvern i Justisdepartementet. Ved NS-myndighetenes deling av departementet etter 25.9.1940 gikk Luftvernkontoret til
Politidepartementet. Etter frigjøringen ble kontoret sammen med «Teknisk Nødhjelp» og «Bedriftsvernet» lagt under et midlertidig avviklingskontor i Justisdepartementet.

Ved kgl.res. 22.8.1947 ble kontorets etterfølger Sivilforsvaret midlertidig etablert som en egen institusjon hvis sjef sorterer dirkete under Justisdepartementets sjef. Institusjonen fikk tre kontorer: et organisasjonskontor, et administrasjonskontor og et teknisk kontor. Samtidig ble landet delt inn I fire sivilforsvarsinspektorater eller distrikter. I 1952 ble institusjonen omdøpt til Sivilforsvarets sentralledelse, og fra 1.7.1960 ble Sivilforsvarets sentralledelse omgjort til et frittstående direktorat under Justisdepartementet. I 1970 ble Direktoratet for sivilt beredskap opprettet og Sivilforsvarets sentralledelse gikk inn her sammen med en del stillinger som kom fra Handelsdepartementet.

Kilde: Arkivportalen.no

01.01.1952* Navneendring

Navn: Sivilforsvarets sentralledelse
Kort navn: Sivilforsv. sentralled.

01.07.1960 Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Administrativt nivå: Høyeste nivå

Ble organisert som frittstående direktorat under Justis- og politidepartementet fra 1.7.1960 ved kgl.res. av samme dag. Hadde på dette tidspunkt 5 kontor. Ledet av en sivilforsvarsdirektør.

30.06.1970 Nedlagt via sammenslåing

Sammenslått inn i:

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.