FORVALTNINGSDATABASEN

Utlendingsavdelingen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1988* Nyopprettelse

Navn: Utlendingsavdelingen
Kort navn: Utlendingsavd.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Lokalisering: 301 Oslo

Sommeren 1987 ble det vedtatt å legge ned Statens utlendingskontor og i stedet samle statens virksomhet på dette feltet i et nytt direktorat under Kommunal- og arbeidsdepartementet fra 1.1.1988; Utlendingsdirektoratet (UDI).

Det overordnede ansvaret for utlendingslovgivningen og asylpolitikken skulle imidlertid fremdeles ligge i Justisdepartementet. Den nye utlendingsloven som ble vedtatt 24.6.1988, slo fast at UDI skulle behandle asylsakene i første instans, med Justisdepartementet som klageinstans. De oppgaver som dermed ble igjen i departementet ble likevel vurdert som så omfattende at det ble foreslått å opprette en egen Utlendingsavdeling med 40 stillinger i departementet.

- Kilde: "Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005" av Ole Kolsrud, Universitetsforlaget, 2008

---------------------------------------------------

Historikk / bakgrunn (kilde: Arkivportalen.no):
Etter forslag fra et utvalg som skulle se på ny fremmedlov (NOU 1983:47 Ny fremmedlov) ble Statens utlendingskontor omdannet til et nytt direktorat - Utlendingsdirektoratet - fra 1.1.1988. Utlendingsdirektoratet ble administrativt underlagt Kommunaldepartementet, men Justisdepartementet fikk den faglige instruksjonsmyndighet når det gjaldt håndheving av utlendingslovgivningen. For å kunne behandle disse sakene og virke som en ankeinstans ved håndheving av den nye utlendingsloven, opprettet departementet 1.1.1988 en ny avdeling - Utlendingsavdelingen.

Utlendingsavdelingen ble opprinnelig opprettet med 6 kontorer: Plankontoret, Internasjonalt kontor, Europakontoret, Afrika/Midt-Østenkontoret, Amerikakontoret og Asiakontoret. Avhengig av tilstrømning til Norge fra skiftende nasjonaliteter, har fordeling av saker mellom kontorene variert noe. I 1990 ble Europakontoret og Amerikakontoret slått sammen. til gjengjeld ble Asiakontoret delt i to. Ved en større omorganisering i hele departementet i 1994, opprettet Utlendingsavdelingen to nye seksjoner over de enkelte kontorene. Planseksjonen fikk da ansvaret for Plankontoret og den Internasjonale kontoret. De ulike regionkontorene ble plassert under Juridisk seksjon. Juridisk seksjon ble igjen delt i to i 1999 - Juridisk seksjon A og B. Europa/Amerikakontoret (som i 2000 ble delt i to Europakontorer i forbindelse med flyktningestrømmen fra det tidligere Jugoslavia) ble plassert under Juridisk seksjon B, de øvrige regionkontorene forble under Juridisk seksjon A.

31.12.2000 Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)
Relaterte enheter:

Kommunal- og regionaldepartementet overtok fra 7.6.2000 det politiske og faglige ansvaret for de oppgavene på utlendingsfeltet som hadde ligget under Utlendingsavdelingen i Justisdepartementet. Fra 1.1.2001 ble Utlendingsnemnda opprettet. Nemnda overtok som klageorgan for saker etter utlendingsloven, etter Utlendingsavdelingen i Justisdepartementet, som ble lagt ned samtidig.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.