FORVALTNINGSDATABASEN

Pris- og rasjoneringspolitiet

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1941* Nyopprettelse

Navn: Pris- og rasjoneringspolitiet
Kort navn: Pris- og rasjoneringspolitiet
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 03 Offentlig orden og trygghet
Type enhet: Gruppe
Lokalisering: 301 Oslo

Fra Wikipedia:

Pris- og rasjonaliseringspolitiet var et eget politi opprettet under Tysklands okkupasjon av Norge fra 1941 til 1945 for å etterforske prissaker. Prispolitiet var organisert i 37 politidistrikter som frem til 1942 formelt var underlagt fylkesmennene.

Prispolitiets viktigste oppgave var å kontrollere at detaljistene overholdt prisforskrifter og småprodusenter sin leveranseplikt for blant annet å begrense utbredelsen av svartebørsen. Prispolitiets kontroll var vanligvis mer omfattende og grundig enn den lensmennene og de kommunale pris- eller forsyningsnemdene sto for.

30.09.1948* Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)

Ved prisloven av 9.7.1948 ble Statens pris- og rasjoneringsinspeksjon etablert. Prispolitiet ble avskaffet samtidig med at loven trådte i kraft 01.10.1948 (kfr. kongelig resolusjon 30.01.1953 og kongelig resolusjon 12.08.1955).

Dets kontrolloppgaver utføres i dag av Konkurransetilsynet.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.