FORVALTNINGSDATABASEN

Sivilforsvarsdistrikter

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1948* Nyopprettelse

Navn: Sivilforsvarsdistrikter
Kort navn: Sivilforsvarsdistrikter
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 02 Forsvar
Overordnet: Sivilforsvaret
Type enhet: Gruppe
Lokalisering: -1

Historisk er utgangspunktet til Sivilforsvaret Det Frivillige Luftvern (seinare: Det Sivile Luftvern) som vart oppretta i 1936. Den fremste oppgåva til Sivilforsvaret var å hindra og rå bot på skadar i samband med krigshandlingar. Dette går òg fram av den gjeldande lova om sivilforsvar frå 1953. I praksis er ikkje dette lenger det viktigaste grunnlaget for at vi har eit sivilforsvar. Utviklinga i det moderne trugsmålsbiletet har gjort at Sivilforsvaret i dag i mykje større grad legg vekt på hjelpetiltak ved ulukker og katastrofar i fredstid. Dette følgjer også av endringar i det internasjonale trugsmålsbiletet med terrorhandlingar og internasjonale katastrofar, som også kan omfatta norske statsborgarar. Som ei følgje av dette er oppsetjingar og materiell modernisert for å kunna møta nye og framtidige utfordringar.

Oppgaver:
• Treffe tiltak for å beskytte sivilbefolkningen mot skader ved fientlige luftangrep.
• Nedkjemping av brann
• Redningsoperasjoner
• Førstehjelp
• Beredskaps- og øvingsplanlegging
• Opplæringsvirksomhet

Hjemmel:
Lov 10. juli 1936 opprettet det sivile luftvern. Justisdepartementet bestemte at byer med mer enn 10.000 innbyggere i Sør-Norge og alle byer med mer enn 5.000 innbyggere i Nord-Norge skulle være egne luftvernkretser (jf. kgl. res.1937). Sivilforsvaret ble opprettet med hjemmel i kgl. res. 22.08. 1947.

Organisasjon:
Mindre steder og lokalområder ble organisert som luftvernsteder. Politimesteren var luftvernsjef. De største kommunene opprettet egne luftvernkontorer. Luftvernet ble omorganisert 1949 og gikk inn i sivilforsvaret som ble opprettet ved kgl.res. 22.08.1947. Antall sivilforsvarskretser er siden regulert og i 2003 var det 40 kretser, disse ble slått sammen til 20 fra 2004. Den første departementstilhørigheten var Justisdepartementet. Under krigen, fra 1941, var Sivilforvaret underlagt ”Luftgaukommando Norwegen”. Fra 1970 kom Sivilforsvaret under Direktoratet for sivilt beredskap. Fra 1979 fikk fylkesmennene det overordnede ansvaret for en rekke av sivilforsvarets oppgaver i regionene. I 2004 er Sivilforsvaret underlagt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Kilde: Arkivportalen.no
https://www.arkivportalen.no/contributor/no-a1450-07000000146226?ins=SAB

01.07.1970* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

31.12.1979* Nedlagt

(Rein nedleggelse.)

PS: Se også «NOU 1976:43: Sivilt beredskap»<(B>

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.