FORVALTNINGSDATABASEN

Kontoret for husstell og husflid

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1936* Nyopprettelse

Navn: Husstellkontoret
Kort navn: Husstellktrt.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Kontor
Overordnet: Landbruksdirektoratet
Lokalisering: 301 Oslo

Kontoret er sannsynligvis etablert i 1936 ved at saksområdet ble overført fra Landbrukskontoret.
______________________________________

Om kontoret / saksfeltet (kilde: Arkivportalen.no):
Husmødrenes bistand fra Staten hadde vært begrenset til det den ene representanten for Statens Husstell-lærerinner i hvert fylke kunne gi av kurser, demonstrasjoner og foredrag og det som nådde hjemmene gjennom Kringkastinga. I 1934 var det kommet en henstilling til Landbruksdepartementet som resulterte i nedsettelse av en komite som i 1935 kom med "Innstilling om korte husstellkurser mv." Komiteen foreslo at det skulle opprettes et Statens forsøks- og opplysningskontor i husstell. Forsøksvirksomheten ble opprettet i 1938 og lagt til Statens lærerinneskole i husstell på Stabekk.

Etter innstilling av 5.okt. 1939 fra Landbruksdepartementets utvalg til utreiing av spørsmål vedrørende husstellopplæringa ble Statens opplysningskontor i husstell opprettet i 1940 med kontor i Oslo. Et eget råd, Statens husstellråd skulle trekke opp de større linjene og fastsette arbeidsprogram for opplysningskontoret. Krisetidene gjorde at man snarest mulig ville nå hjemmene med opplysning og rettledning som skulle bygges på ernæringsforskernes kunnskap om riktig kosthold sett i forhold til landets forsyninger.

I Riksarkivet omfatter godt og vel to hyllemeter av husstellkontorets arkiv arkivmateriale fra tidsrommet 1936-1959 som berører Statens Husstelllærerinner, forsøksvirkomheten og Opplysningskontoret i husstell. Dette materialet ble avlevert fra Forbruker og administrasjonsdepartementet i 1987.

01.01. 1933 ble saker vedr. heimeyrke (husflid, husindustri og småindustri) overført fra Kirke- og undervisningsdepartementet til Landbrukskontoret i Landbruksdepartementet. I 1935 ble Landsrådet for Heimeyrke opprettet. I 1942 ble saker om husflid og tilknyttet småindustri skilt ut fra Landbrukskontoret og lagt til Heimeyrkekontoret Kontoret er ikke oppført i statskalenderen etter 1945. Arkivseriene løper imidlertid sammenhengende fram til Skolekontoret i Landbruksdepartementet overtok saksområdet i 1948. 30.06 1955 ble det bestemt at alle saker vedrørende heimeyrke skulle overføres til Kirke- og undervisningsdepartementet. De kvinnelige industriskolene hørte hele tiden under Kirkedepartementet.

01.01.1956* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.07.1959 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Overordnet: Skoleavdelingen

Husstellkontoret overføres fra Landbruksdepartementet v/Administrasjons- og økonomiavdelingen til Kirke- og undervisningsdepartementet v/Skoleavdelingen.

01.01.1961* Består via innlemming

Innlemmede enheter:

I 1962 ble 7. skolekontor innlemmet i Husstellkontoret, som endrer navn til Kontoret for husstell og husflid

01.01.1961* Navneendring

Navn: Kontoret for husstell og husflid
Kort navn: Ktrt. for husstell og husflid

Saksfelt pr. 1963:
Kontoret for husstell o g husflid, Sommerrogt. 15. Hit hører: Husmorskoler. Kvinnelige heimeyrke- og industriskoler. Rådet for heimkunnskap og husstell.
Kilde: Norges statskalender, 1963

01.01.1961* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

31.12.1975* Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.