FORVALTNINGSDATABASEN

Skogkontoret

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1900* Nyopprettelse

Navn: Skogkontoret
Kort navn: Skogktrt.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Kontor
Overordnet: Skogdirektoratet
Lokalisering: 301 Kristiania

Skogkontoret fikk ved opprettelsen sitt saksområde dels fra Skogdirektøren under Indredepartementet og dels fra 1. indrekontor i Indredepartementet. Saksområdet omfattet statens skogeiendommer, skogvesenet i sin alminnelighet, skogbruksundervisning, allmenninger, verneskogregler og diverse andre regler og vedtekter. Ellers hørte jakt, statens jord i Finnmark og torvvesenet med. I perioden 1909-1918 hørte også konsesjonssaker under kontoret, og i 1940 fikk det ansvaret for driften av Opplysningsvesenets fonds skoger. Tiltak til skogreising og skogkultur kom til etter hvert.

Skogkontoret besto som en enhet til 1951. Da ble det delt i tre. I tillegg ble det opprettet et juridisk kontor og et regnskapskontor i Skogdirektoratet. I en viss utstrekning er dette formalisering av en eksisterende ordning.

Kilde: Arkivportalen.no
https://www.arkivportalen.no/contributor/no-a1450-01000000129774?ins=RA
_______________________________________

I 1857 ble de aller første forstmennene ansatt i offentlig tjeneste som skogforvaltere i Norge. Det dannet opptakten til etableringen av en egen norsk skogetat. Statens skogvesen ble etablert som et politisk grep for å bedre skogforholdene i landet etter århundrer med hard hogst og til dels rovdrift på skogen.

Kilde: Statskog.no
https://www.statskog.no/om-statskog/statskogs-historie

31.12.1950* Nedlagt via splittelse

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.