FORVALTNINGSDATABASEN

Statens gartnerskole, Grimstad

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1923* Nyopprettelse

Navn: Statens hagebruksskole, Dømmesmoen, Grimstad
Kort navn: Hagebruksskole på Dømmesmoen
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Tilhører gruppe : Statsskoler i hagebruk
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe
Lokalisering: 904 Grimstad

Om skolen (fra artikkel i Grimstad Adressetidende, publisert 9.8.2010):
Hagebruk har lange tradisjoner i Grimstad, og landets første hagebruksskole ble åpnet på Lillenes på Søm allerede i 1880. Den fikk ikke noe langt liv. I 1892 ble den flyttet til Vadåsvolden gård, men i 1895 var det slutt.
Det skulle gå 28 år før det ble en ny hagebruksskole i Grimstad.
Rundt om i landet var det etablert flere hagebruksskoler. Staten hadde ikke penger til drift av disse, men i 1917 ble det tatt et initiativ ovenfor landbruksdepartementet. Forslaget gikk ut på at Staten skulle overta et realistisk antall hagebruksskoler. Ved en Stortingsproposisjon 16. april 1920 ble det vedtatt å overta noen av de private, og opprette noen nye skoler. Men en betingelse var at distriktet skulle yte 100.000 kroner en gang for alle.
I 1919 var det tatt lokalt initiativ til å få en ny hagebruksskole i gang, og primus motor i dette arbeidet var Mons Fuhr, som hadde vært elev på siste kull ved Vardåsvollen. Han hadde kjøpt den gamle skolen på Vardåsvollen, og drevet det frem til det som senere ble Grimstad gartneri, Grimstad frø og Fuhr AS. Han ga halvparten av beløpet som staten krevde, og Aust-Agder fylke og Fjære sogn ga resten. Dyktige forhandlere overbeviste Staten om at dette var et godt prosjekt, Dømmesmoen ble kjøpt og første kull tatt opp i 1923.
Statens gartnerskole Dømmesmoen ble drevet her til 1991. Da ville ikke Staten lenger drive skolen. Argumentet var at siden den var lagt inn under lov om videregående skoler var den fylkets ansvar. Men utsiktene til å få Aust-Agder fylke til å overta var ikke gode. En annen skole i Grimstad skulle bli redningen. Gartnerskolen hadde rundt 1990 innledet et samarbeide med Agder ingeniør- og distriktshøgskole (AID) om et toårig høgskoletilbud innen hagebruk/økonomi. Og det førte til at i 1991 ble gartnerskolen på Dømmesmoen en avdeling i AID. Fra 1994 ble skolen til Institutt for naturforvaltning i Høgskolen i Agder, som fra 2007 er Universitetet i Agder.

Link til kilde: http://www.adressetidende.no/article/20100809/NYHETER/708099993

01.01.1964 Navneendring

Navn: Statens gartnerskole, Grimstad
Kort navn: Statens gartnerskole, Grimstad

Skiftet navn i 1964 til Statens gartnerskole.

Kilde: Arkivportalen.no

31.12.1990 Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)
Enheten ble innlemmet i:

Fra 1.1.1991 fusjonert med Agder ingeniør- og distriktshøgskole -AID, avdeling Dømmesmoen. Under Agder ingeniør- og distriktshøgskole fram til 31.7.1994. Heter fra da av Institutt for naturforvaltning, HiA, Dømmesmoen, og sorterer under Avdeling for miljø- og naturforvaltning ved Høgskolen i Agder.

Kilde: Arkivportalen

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.