FORVALTNINGSDATABASEN

Finnmark Jordsalgskontor

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

22.05.1902* Nyopprettelse

Navn: Finnmark jordsalgskommisjon
Kort navn: Finnmark jordsalgskommisjon
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Tilhører gruppe : Statens skogvesen
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe
Lokalisering: 2003 Vadsø

Bakgrunn og historikk (kilde: Arkivportalen.no)
Lov 22. mai nr. 7 1902 om Afhændelse af Statens Jord og Grund i Finmarkens Amts Landdistrikt avløste Jordsalgsloven av 1863. Den nye loven bestemte at det skulle opprettes en kommisjon som skulle forberede jordsalgssakene. Finnmark jordsalgskommisjon ble derfor opprettet i 1902. Kommisjonen hadde en fast formann, kalt jordsalgsformann, for hele amtet/fylket og to medlemmer fra området som saken angikk. En av dem var lensmannen i distriktet hvor jorda lå. Dersom forretningen ble bestyrt av lensmannen, skulle han sende utskrift av protokollen med saksdokumentene, og eventuelt kjøpekontrakt, til jordsalgskommisjonens formann. Kommisjonens formann skulle sende utskrift av de avholdte utmålingsforretninger og eventuelt kjøpekontrakt, til amtmannen. Denne skulle så sende med sin uttalelse, samt eventuelt utkast til skjøte, til vedkommende regjeringsdepartement, som skulle bestemme om eiendommem kunne avhendes på de foreslåtte vilkår og eventuelt meddele approbasjon på kjøpet. Visse typer eiendommer og herligheter som tilhørte staten kunne også bortforpaktes.

Direktoratet for statens skoger (Statens skoger) ble opprettet ved stortingsvedtak 15. mars 1957. Dette direktoratet overtok oppgavene til det kontoret i Landbruksdepartementet som het Det offentlige skogvesen, som bl.a. hadde ansvaret for forvaltningen av statens jord i Finnmark. Etter lov av 3. august 1897 ble det opprettet et tilsyn/oppsyn med torvmyrene i Finnmark. Fra 1963 gikk torvmesterfunksjonen over til formannen i jordsalgskommisjonen. Torvoppsynet og lov om torvskur i Finnmark av 1897 ble opphevet i 1965 med lov av 12. mars 1965 om statens umatrikulerte grunn i Finnmark. Loven av 12. mars 1965 om statens umatrikulerte grunn i Finnmark avløste jordsalgsloven, og samme året ble Finnmark jordsalgskontor opprettet i Vadsø. Jordsalgskontoret ble ledet av en jordsalgssjef og var underlagt et jordsalgsstyre med fylkesmannen som fast formann. Jordsalgsstyret behandlet saker som hadde prinsipiell betydning og som angikk eiendommer med stor økonomisk verdi. Direktoratet for statens skogers organisasjon i Finnmark besto av Finnmark jordsalgskontor med kontorsted Vadsø, Vest-Finnmark skogforvaltning med kontorsted Alta og Karasjok, og Aust-Finnmark skogforvaltning med kontorsted Kirkenes og Skogfoss.

Finnmark jordsalgskontor hadde arbeidsoppgaver knyttet til eiendomsforvaltning og forvaltning av jakt og fiske. Innenfor jakt og fiske hadde jordsalgskontoret to utmarksfullmektiger ved sitt avdelingskontor i Alta. Disse hadde kontorfellesskap med Vest-Finnmark skogforvaltning. Jordsalgskontoret hadde også en utmarkstekniker i Tana. Arbeidsoppgaver knyttet til eiendomsforvaltningen var bl.a. utmål av tilleggsjord for jordbruk, feste av boligtomter m.m., feste av hyttetomter og planlegging av hytteområder, grensegang og jordskifte, masseuttak, arealbrukskonflikter (reindrift/jordbruk/hyttebygging), motorferdsel og forpaktning av moltemyrer. Arbeidsoppgaver i forbindelse med forvaltningen av jakt og fiske var bl.a. lakseplassutvisning, innlandsfiske med forpaktning av statens fiskerett i lakseelver, bortforpaktning av vann, garnutvisning og utlendingers fiske, og administrasjon av småviltjakt.

I 1993 ble Finnmark jordsalgskontor lagt direkte under Statskog SF, da Direktoratet for statens skoger ble statsforetak. Jordsalgskontoret overtok saksbehandlingen knyttet til skogen, som før hadde ligget hos skogforvaltningene. Skogforvaltningene, som også hadde vært en del av Direktoratet for statens skoger før 1993, henholdsvis Vest-Finnmark og Øst-Finnmark gikk også inn under Statskog SF i 1993. Disse hadde egne festearkiv, som ble integrert i Finnmark jordsalgskontors festearkiv i 1993. Festearkivet befinner seg for øvrig pr. d.d. hos Finnmarkseiendommen (Fefo) i Vadsø.


Se ellers nettsidene til Statsskog SF for omtale av kontoret som pr 2005 er lokalisert i statens hus i Vadsø.

15.03.1957* Flytting inn i eller ut av etat/gruppe

(Enheten flytter inn i eller ut av en etat, gruppe under etat eller gruppe under departement.)
Tilhører gruppe : Statens skogvesen
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe

15.03.1957 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.1963* Består via omorganisering

Relaterte enheter:

Etter lov av 3. august 1897 ble det opprettet et tilsyn/oppsyn med torvmyrene i Finnmark. Fra 1963 gikk torvmesterfunksjonen over til formannen i jordsalgskommisjonen. Torvoppsynet og lov om torvskur i Finnmark av 1897 ble opphevet i 1965 med lov av 12. mars 1965 om statens umatrikulerte grunn i Finnmark.

01.01.1966* Navneendring

Navn: Finnmark Jordsalgskontor
Kort navn: Finnmark Jordsalgskontor

31.12.1992* Nedlagt med utskriving

(Enheten ble utskrevet (fra databasen). Enheten eksisterer etter dette tidspunktet, men endring i tilknytingsform er utenfor de tilknytingsformer kartleggingen (databasen) omfattar.)

Lov om statens umatrikulerte grunn i Finnmark; Lov 12. mars 1965 om statens umatrikulerte grunn i Finnmark fylke (jordsalgsloven) bygger på den forutsetning at grunnen i Finnmark eies av staten.

Ved omorganiseringen av Direktoratet for statens skoger til statsforetaket Statskog SF i 1993, ble grunnbokshjemlene, og derved det formelle eierforholdet overført til Statskog SF, jf. St.prp. nr. 52 (1991-92).

Skrives ut av basen i forbindelse med at "Direktoratet for statens skoger" omorganiseres til statsforetaket "Statsskog SF"

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.