FORVALTNINGSDATABASEN

Kontoret for informasjon og rettleiing i landbruk, Ås

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1974 Ny via omorganisering

Navn: Kontoret for informasjon og rettleiing i landbruk, Ås
Kort navn: Kontoret for informasjon rettleiing
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 214 Ås
Relaterte enheter:

Kontoret ble opprettet i 1974 ved sammenslåing av statskonsulentkontorene og Kontoret for landbruksforskning. Dette innebar en samordning av en rekke veiledningstiltak i landbruket. Opprettelsen omtales som en omlegging av oppgavefeltet, og endringer på budsjettpostene. (Jfr. St.prp.nr.1 1974/75, kap 1123).

________________________________________________________________________________________________________

Litt historikk (kilde Arkivportalen.no):
Kontoret ble opprettet i 1974 ved sammenslåing av statskonsulentkontorene og Kontoret for landbruksforskning. Dette innebar en samordning av en rekke veiledningstiltak i landbruket. 1.1.1981 ble institusjonens navn endret til Statens fagtjeneste for landbruket.

Fra 1890-årene og utover 1900-tallet ble detopprettet statskonsulentstillinger på en rekkeområder. Man fikk først statskonsulenter i husdyrbruk og meieribruk. Deretter kom statskonsulenter i hagebruk, plantevern, fjøskontroll m.m.

Fra 1891 ble det gitt bevilgninger til kvegavlsforeninger som ved siden av statsutstillinger var et ledd i tiltakene for å bedre dyrekvaliteten.

Fjøskontrollen skulle gi bøndene veiledning i avlsarbeid og fôring ved å kontrollere fôring og avdrått for hver enkelt ku. Ellers vurderte man hygienen i fjøsene. Med visse mellomrom ble melken veid og fettinnholdet bestemt. Dyrenes vekst og formering ble også undersøkt.

De første kontrollag i Norge ble opprettet i 1898. Dette var nærmest private tiltak. Senere kom Selskapet for Norges Vel sammen med landhusholdningsselskapene og Stortinget inn med økonomisk støtte. Det ble også gitt midler til opplæring av kontrollassistenter. Meieriene har etter hvert overtatt kontrollvirksomheten gjennom overassistenter og kontrollassistenter.

I 1948 ble det ansatt en statskonsulent for fjøskontrollvirksomheten. Utgiftene til fjøskontrollen skulle dekkes av statstilskudd og tilskudd fra meieri og melkesentraler. Vedtektene for kontrollagene skulle godkjennes av Landbruksdirektøren, og det ble gitt nærmere retningslinjer for kontrollvirksomheten.

31.12.1980 Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)

Kontoret videreføres i store trekk i fra 1.1.1981 i Statens fagtjeneste for landbruket

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.