FORVALTNINGSDATABASEN

Skipsfartsavdelingen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

05.11.1945 Nyopprettelse

Navn: Skipsfartsavdelingen
Kort navn: Skipsfartsavd.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Lokalisering: 301 Oslo

I september 1942 opprettet eksilregjeringen i London et Skipsfartsdepartement. Ved kgl.res. 8.5. 1945 ble det bestemt at departementet skulle opprettholdes midlertidig med det samme saksområdet som det hadde hatt under eksiltiden i London 1942-45. Ved kgl.res. 5.10. 1945 ble også ansvaret for Skipsfartsdirektoratet overført fra Handels- og industridepartementet til Skipsfartsdepartementet. Kort tid etter den statlige rekvireringen av skip opphørte 30.9.1945 ble departementet nedlagt og fra 5.11. 1945 ble saksområdet lagt til en ny Skipsfartsavdeling i Handels- og industridepartementet. Da dette departementet i 1947 ble delt i et Handelsdepartement og et Industridepartement gikk avdelingen til Industridepartementet for deretter å bli overført til Handelsdepartementet i 1955.

01.10.1955 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Skipsfartsavdelingen blir i forbindelse med omorganiseringen av Industridepartementet overført til Handelsdepartementet fra 1.10. 1955.

01.01.1958* Består via omorganisering

I 1958 ble også Nortraship (The Norwegian Shipping and Trade Mission) i Oslo avviklet. Handelsdepartementets Skipsfartsavdeling overtok de gjenstående arbeidsoppgavene.

Nortraship var et kontor som skulle ivareta norske skipsfartsinteresser under krigen. Da Tyskland angrep Norge 9. april 1940, var størstedelen av den norske handelsflåten utenfor norsk farvann. Både Storbritannia, Tyskland og den norske regjeringen forsøkte å få kontrollen over disse skipene. Britene hadde raskt foreslått at den norske handelsflåten skulle overføres til britisk flagg for å forhindre at skipene kom under tysk kontroll. Norske representanter i London tok da initiativ til å opprette et kontor som skulle ivareta norske skipsfartsinteresser. Kontoret ble kalt The Norwegian Shipping and Trade Mission med telegramadresse NORTRASHIP. Britene frafalt sitt forslag om at skipene skulle seile under britisk flagg.
Kilde: Arkivportalen.no

27.04.1962* Består via omorganisering

Ved opprettelsen av Sjøfartsdirektoratet og Direktoratet for sjømenn i 1962 overtok Skipsfartsavdelingen den delen av saksfeltet til Sjøfartsavdelingen som sto igjen i departementet: sjømannsutdanning, handelsflåtens bemanning, velferdsvirksomheten for sjømenn samt Nortraships sjømannsfond.

Kilde: Arkivportalen

01.01.1988* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)
Overordnet: Utenriksdepartementet

31.12.1996* Nedlagt

(Rein nedleggelse.)

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.