FORVALTNINGSDATABASEN

Kontoret for verkstedindustri

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1948* Nyopprettelse

Navn: Kontoret for verkstedindustri
Kort navn: Ktr. for verks.ind.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Kontor
Overordnet: Industridirektoratet
Lokalisering: 301 Oslo

Historikk

De tekniske kontorene hadde alle sekretariatsfunksjon for bransjeråd. I årene 1947/1948 ble det oppnevnt ti bransjeråd innen industrien. Fram til 1967 var det opprettet i alt 17 råd. Rådene kom først og fremst innen den typen industri som regjeringen prioriterte høyest, eksport- og produksjonsmiddelindustrien. Fram til 1953 hadde bransjerådene sine oppgaver i tilknytning til den direkte reguleringspolitikken. De behandlet søknader om byggeløyve, materialtildeling, valuta- og eksport-/importlisenser. Da mengdereguleringene ble opphevet fra årsskiftet 1952/1953, falt mye av grunnlaget for rådenes arbeid bort. De kom til å konsentrere seg om produktivitetsspørsmål i bransjen og fungerte som en slags permanente utrednings-/fagkomiteer og kontaktorganer for departementet.

Kontoret for verkstedindustri skulle ta seg av jern- og metallindustri og bransjeråd for motor-, elektroteknisk-, skipsbyggings- og støperiindustri.

Kilde: Arkivportalen.no
____________________

Saksfelt pr. 1963:

Kontoret for verkstedindustri. Hit hører: Saker ang. verkstedindustri (Produksjonsstatistikkens grupper nr. 35, 36, 37 og 38), stål- og valseverk og støperier under gr. 34, samt en del av gr. 39 Diverse industri. Under kontoret hører videre: Bransjerådet for motor industrien, Bransjerådet for skipsbygningsindustrien, Bransjerådet for elektroteknisk industri, Bransjerådet for støperiindustrien. Bransjerådet for små skips- og båtbyggerier.

Kilde: Norges statskalender, 1963

31.12.1987* Nedlagt

(Rein nedleggelse.)

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.