FORVALTNINGSDATABASEN

Kontoret for vitskap, kunst, kringkasting m.m.

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1947* Nyinnskrevet

Navn: Kontoret for vitskap, kunst, kringkasting m.m.
Kort navn: Ktrt. for vitskap, kunst, kringkasting m.m.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Kontor
Overordnet: Kulturavdelingen
Lokalisering: 301 Oslo

NB: Opprinnelig opprettet i 1898 under navnet 1. skolekontor.

Historikk

På grunn av den økende arbeidsbelastning, særlig ved gjennomføring av de nye skolelovene, ble det eldre Skolekontoret delt i et 1. skolekontor D og et 2. skolekontor E - i realiteten fra 1.7.1897 (midlertidig byråsjef) og i arkivmessig forstand (egne protokoll- og arkivrekker) fra 1.1.1898. Denne ordningen ble gjort permanent ved bevilgning til et fast byråsjefembete fra 1.7.1899. 2. skolekontor ble tillagt Universitetet, de høyere skoler, tekniske skoler og andre fagskoler. 1. skolekontor ble stående igjen med det resterende saksområde.

Vitenskapsselskapene og museene, fortidsminners bevaring og kildeskriftutgivelse ble overført fra Kirkekontoret fra 1.7.1897, og Arkivvesenet fulgte etter i 1898. Den internasjonale gradmålingog Norges geologiske undersøkelser ble overført fra Arbeidsdep., også i 1897. Folkeskolen, lærerskolene, folkehøyskolene, ungdoms- og fylkesskolene sorterte under 1. skolekontor til 1914; da ble det opprettet et nytt kontor - 3. skolekontor L - for disse saksområdene. Fortsatt kom døve-, blinde- og åndssvakeskolene, samt skolehjemmene, til å høre inn under 1. skolekontor. Universitetet, Statens Tannlegeinstitutt (Norges Tannlegehøyskole) og meteorologiske institusjoner ble flyttet fra 2. til 1. skolekontor i 1917, og det samme skjedde med Norges Tekniske Høyskole i 1938. Samme år ble Noregs Lærarhøgskole overført fra 3. skolekontor L. Alt i 1921 fikk vi utskilt et eget bibliotekkontor.

Da Undervisningsavdelingen i Kirke- og undervisningsdepartementet ble delt i en Skoleavdeling og en Kulturavdeling fra 1.7.1938, ble det tidligere 1. skolekontor omdøpt til Kontoret for vitenskap, kunst, kringkasting m.m., fremdeles med kontorbokstav D. Kringkastingssakene kom for fullt inn med lov om kringkasting 24.6.1933, som gjorde NRK til et statsmonopol. Ved opprettelsen av Kultur- og folkeopplysningsdepartementet ved forordning 25.9.1940, ble store deler av kontor Ds saksområde overflyttet til dette departements Kulturkontor. Kulturavdelingen i KUD ble nedlagt og slått sammen med Skoleavdelingen. Samtidig ble kontor D igjen benevnt 1. skolekontor. Førkrigsordningen ble gjenopprettet i mai 1945. Vi henviser ellers til omtalen av Kultur- og folkeopplysningsdepartementet 1940-1945. I 1950 fikk vi et eget Kontor for kunst og kulturarbeid, som nærmest var en utspalting fra kontor D, og dette fikk det mer betegnende navnet Kontoret for vitenskap og høyskoler. Norges Handelshøyskole ble overført til dette kontoret fra Handelsdepartementet i 1952.

Kilde: Arkivportalen.no

31.12.1949* Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)

Kontoret for kunst og kulturarbeid K ble opprettet i 1950 og var i det vesentlige en utspaltning fra det eldre kontor D, men overtok studieringene og folkeakademiene m.v. fra det eldre Kontoret for folkeopplysningsarbeid F. Teater- og filmsaker, samt kunstnerlønn, kunstnerstipend og tilknyttede legater ble overtatt fra Kontoret for vitenskap og høyskoler D.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.