FORVALTNINGSDATABASEN

Direktoratet for skolehjemmene

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.11.1941 Nyopprettelse

Navn: Direktoratet for skolehjemmene
Kort navn: Dir. for skolehjemmene
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Historikk
Lov 6.6.1896 om behandling av forsømte barn innførte de kommunale vergerådene, og det var disse som fikk myndighet til å sette bort barn med tilpasningsvansker i de statlige skolehjemmene eller i lignende kommunale eller private institusjoner. Den øverste administrasjon av skolehjemmene lå i Kirke- og undervisningsdepartementets 1. skolekontor D. Skolehjemskomiteen av 1936 foreslo i sin innstilling fra 1939 bl.a. en styrket ledelse av skolene og en gjennomført differensiering av elevene. I tillegg kom en sterk økning av skolehjemsklientellet. På denne bakgrunn ble Direktoratet for skolehjemmene opprettet fra 1.11.1941, og instruks for virksomheten ble gitt 2.6.1942. Etter denne skulle direktoratet føre tilsyn med skolehjemmene, gjennomgå budsjettforslagene og ansette lærere og annet personale. Det differensierte elevene etterinnkomne beretninger og anviste skoleplasser. - Opprettelsen av Direktoratet for skolehjemmene ble godkjent etter frigjøringen, og det kom til å fortsette til 11951, da det ble avløst av Direktoratet for spesialskolene inne i departementet. Etter spesialskoleloven 23.11.1951 ble skolehjemmene benevnt skoler for barn og ungdom med tilpasningsvansker.

Kilde: Arkivportalen.no

31.05.1951 Nedlagt via sammenslåing

Sammenslått inn i:

Fra 1.6 1951 blir Direktoratet for døve-, blinde- og åndssvakeskolene (etbl. 1897) og Direktoratet for skolehjemmene (etbl. 1941) slått sammen og trukket inn i departementet under navnet Direktoratet for spesialskolene.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.