FORVALTNINGSDATABASEN

Rådet for videregående opplæring

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1976 Ny via sammenslåing

Navn: Rådet for videregående opplæring
Kort navn: RVO
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Historikk
Rådet for videregående opplæring ble opprettet i 1974 og fungerte siden 1976 som et permanent organ for å bistå Kirke- og undervisningsdepartementet med tilsynet med skoler underlagt lov av 1974 om videregående opplæring. Rådet bestod av representanter for lærerne, elevene, fylkesskolestyrene, grunnskolen, høyere utdanning, arbeidstakerne, arbeidsgiverne, og arbeidskraftmyndighetene. Til hjelp for rådet oppnevnte departementet særskilte faglige pedagogiske utvalg. Blant arbeidsoppgavene til Rådet for videregående opplæring kan nevnes: Utvikling av fagplaner, avklaring av kompetansespørsmål, fag- og timefordeling, fastsetting av rammetimetall, godkjenning av lærebøker og eksamensavvikling.

Kilde: Arkivportalen.no

01.01.1990 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1990* Består via omorganisering

Relaterte enheter:
  • Landbruksopplæringsrådet

Landbruksopplæringsrådet ble nedlagt i 1990. Rådets oppgaver ble overtatt av Rådet for videregående opplæring da ansvaret for landbruksopplæringen ble overført fra Landbruksdepartementet til Kirke- og undervisningsdepartementet ved lov om videregående opplæring.

Kilde: Arkivportalen.no

01.01.1991 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.08.1992 Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Som en oppfølging av St.meld. nr. 37 (1991–92) Organisering og styring i utdanningssektoren, ble flere sentrale råd nedlagt og overført enten til departementet, til et nyopprettet læremiddelsenter eller til et av statens utdanningskontorer. Dette gjaldt blant annet Rådet for videregående opplæring og Grunnskolerådet. Begrunnelsene for nedlegging av rådene var blitt framført i en rekke utredninger, og alle pekte på at rådsstrukturen var blitt stor og uoversiktlig, og at det var uklart hvor grensene mellom departementets og rådenes ansvar og myndighet gikk.

Rådet for videregående opplæring ble nedlagt 01.08.1992 og arbeidsoppgavene underlagt Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

I henhold til masteroppgaven "Organisatorisk utvikling i den statlige utdanningsadministrasjonen 1947-2014 - Med hovedvekt på beslutningsprosessen i forkant av Utdanningsdirektoratets opprettelse i 2004" av Marte Hoel Ophaug (2015), ble organets oppgaver flyttet opp til departementet og at nedleggelsen således var en form for vertikal de-spesialisering.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.