FORVALTNINGSDATABASEN

Statens håndverks- og kunstindustriskole

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.12.1818* Nyopprettelse

Navn: Den midlertidige offentlige Tegneskole i Christiania
Kort navn: Den midlertidige offentlige Tegneskole i Christiania
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Kristiania

Opprettet ved kgl.res. 10.10.1818. Mariboes kunstskole 1811-1817 var en privat forløper. Etter opprettelsen i 1818 ble skolen i de første årene omtalt som «Den midlertidige offentlige Tegneskole i Christiania». I 1822 ble den permanent. Kongen stadfestet 7.10.1822 reglement for skolen som da fikk navnet «Den kongelige norske tegne- og kunstskole i Christiania». Skolen var i begynnelsen organisert som et akademi, og i årene 1837-1869 hadde den en felles bestyrelse med Nasjonalgalleriet.

I 1869 ble akademiordningen opphevet. Skolen ble en elementær tegneskole for håndverkere og fikk navn «Den kongelige tegneskole». Den hadde elementær-, konstruksjons-, frihånds-, bygnings-, håndverks- og maskinklassen. Det var gitt aften- og dagsundervisning, samt forelesninger. Skolen skulle også avholde kunstutstillinger, og direksjonen skulle være statens rådgiver i alle kunstneriske spørsmål. I 1870 åpnet Tegneskolen for undervisning for kvinner.

I 1884 ble akademiordningen delvis gjeninnført. Skolen fikk et nytt navn – «Den kongelige norske Kunst- og Haandværkskole». Undervisningen ble organisert i Forberedelsesskolen med 1. og 2. elementærklasse, konstruksjons-, ornament- og figurklassen, samt i Fagskolen med bygnings-, håndverks- og dekorasjonsmalerklassen. Det ble gitt aften- og dagsundervisning samt diverse særlige kurser, deriblant et kurs for lærere og lærerinner i tegning ved almue- og middelskolen.

Ved stortingsvedtak av 7.6.1911 ble det bestemt at skolen endrer navn til «Statens håndverks- og kunstindustriskole» (SHKS). Ny reglement begynte å gjelde fra skoleåret 1912/13. Ifølge det hadde skolen som formål å utdanne menn og kvinner for håndverk og kunstindustri, samt lærere og lærerinner i tegning.

Kilde: Arkivportalen.no

07.10.1822 Navneendring

Navn: Den kongelige norske tegne- og kunstskole i Christiania
Kort navn: Den kongelige norske tegne- og kunstskole i Christiania

I 1822 ble skolen permanent. Kongen stadfestet 7.10.1822 reglement for skolen som da fikk navnet «Den kongelige norske tegne- og kunstskole i Christiania».

01.01.1869* Navneendring

Navn: Den kongelige tegneskole
Kort navn: Den kongelige tegneskole

I 1869 ble akademiordningen opphevet. Skolen ble en elementær tegneskole for håndverkere og fikk navn «Den kongelige tegneskole».

01.01.1884* Navneendring

Navn: Den kongelige norske Kunst- og Haandværkskole
Kort navn: Den kongelige norske Kunst- og Haandværkskole

I 1884 ble akademiordningen delvis gjeninnført. Skolen fikk et nytt navn – «Den kongelige norske Kunst- og Haandværkskole».

07.06.1911 Navneendring

Navn: Statens håndverks- og kunstindustriskole
Kort navn: SHKS

Ved stortingsvedtak av 7.6.1911 ble det bestemt at skolen endrer navn til "Statens håndverks- og kunstindustriskole" (SHKS)

01.09.1966* Består via omorganisering

Relaterte enheter:

I 1961 ble fagavdelingen "Bygg" sammen med "Statens arkitektkurs" skilt ut fra Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) som en egen institusjon under navnet "Statens arkitektskole i Oslo" (senere "Arkitekthøgskolen i Oslo"). "Statens arkitektkurs" het tidligere "Arkitekturkurset for kriserammede arkitekter", og var en linje som Statens håndverks- og kunstindustriskole opprettet fra 1945.

"Statens arkitektskole i Oslo" var først tilknyttet SHKS hvor den nyttet av faste supplerende undervisning i en rekke emner, men fra høsten 1966 ble en helt selvstendig institusjon..

01.01.1982* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.1990* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1991* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

31.07.1996 Nedlagt via sammenslåing

Sammenslått inn i:

KUNSTHØGSKOLEN I OSLO
Fra 1. august 1996 ble Statens håndverks- og kunstindustriskole Statens kunstakademi Statens balletthøgskole Statens operahøgskole og Statens teaterhøgskole samorganisert og etablert som Kunsthøgskolen i Oslo. De tidligere selvstendige skolene er nå avdelinger ved Kunsthøgskolen i Oslo. Fra samme tidspunkt ble Institutt for industridesign skilt ut fra Statens håndverks- og kunstindustriskole og overført til Arkitektøgskolen i Oslo.

Innskrivingen av Kunsthøgskolen i Oslo i lov om universiteter og høgskoler ble vedtatt av Stortinget våren 1997. Fra dette tidspunkt gjelder loven også for Kunsthøgskolen. Lovsaken ga også en avklaring på navnespørsmålet: Navnet er nå Kunsthøgskolen i Oslo. Spørsmålet om endelige navn på avdelingene er utsatt inntil avdelingsstrukturen er vedtatt. Inntil så er skjedd, beholdes de gamle navnene som avdelingsbetegnelser.
Vevadresse: www.khio.no

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.