FORVALTNINGSDATABASEN

Riksbibliotektjenesten

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

24.01.1969* Nyopprettelse

Navn: Riksbibliotektjenesten
Kort navn: Riksbibliotektjenesten
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 08 Fritid, kultur og religion
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Riksbibliotektjenesten ble opprettet ved Stortingsvedtak 24. januar 1969, Stortinget vedtok at Riksbibliotektjenesten skulle sortere direkte under Kirke- og undervisningsdepartementet. Riksbibliotekaren skulle være den øverste faglige instans for statens vitenskapelige og faglige bibliotekvesen.

Riksbibliotektjenesten ble opprettet ved Stortingets vedtak av 24. januar 1969 (St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4 (1968-69). I utredningsutvalgets konklusjon, som lå til grunn for departementets tilråding og Stortingets vedtak, heter det: "For å bygge ut, effektivisere og koordinere den vitenskapelige og faglige biblioteks- og dokumentasjonstjeneste tillater Utvalget seg å foreslå: Det opprettes et Riksbibliotekarembete. Dette embete skal være en konsultativ, koordinerende instans som fungerer som Statens sakkyndige i alle bibliotekspørsmål som gjelder de vitenskapelige og faglige bibliotekers virksomhet." Det heter videre: "Riksbibliotekar og Forskningsbibliotekråd sorterer direkte under Kirke- og undervisningsdepartementet og står fritt og uavhengig overfor alle eksisterende biblioteker og bibliotekinstanser."
______________________________________________________________________________________________________

Mer om virksomheten (kilde: Arkivportalen.no):
Riksbibliotektjenesten skulle være et rådgivende og samordnende organ for fagbiblioteker og norske informasjons- og dokumentasjonstjenester. Ifølge instruksen skulle den ha ansvar for utviklingsarbeid og forskning innenfor fagbiblioteksektoren og virke som faglig konsulent for fag- og forskningsbibliotek m.fl. Riksbibliotektjenesten skulle også være kontaktpunkt for det internasjonale og nordiske forskningsbiblioteksamarbeidet.

Av oppgaver Riksbibliotektjenesten særlig arbeidet med kan nevnes:
· Innhenting av statistikk innenfor fagbiblioteksektoren
· Utvikling av og arbeid med å lette tilgang til ulike referansedatabaser og elektroniske tidsskrift o.l.
· Kurs i forbindelse med etter- og videreutdanning
· Publikasjonsvirksomhet
· Standardisering av forskningsdokumentasjon
· Deltakelse i internasjonalt standardiserings og informasjonsutviklingsarbeid

Spørsmål om nedleggelse av Riksbibliotektjenesten ble reist på begynnelsen av 1990-tallet, først i forbindelse med høringer til NOU 1991: 14 «Bibliotek i Norge. For kunnskap kultur og informasjon» (Skredeutvalget) og seinere av det såkalte Underdalutvalget som i mars 1995 la fram en utredning om organisering av de rådgivende og samordnende nasjonale bibliotekoppgaver. Skredeutvalget tok til orde for å integrere alle eksisterende bibliotekavdelinger med nasjonale oppgaver i et bibliotekdirektorat. Underdalutvalgets flertall foreslo tilsvarende å opprette et «Norsk bibliotekråd» som skulle ivareta sektorovergripende rådgivnings- og forvaltningsfunksjoner for norsk bibliotekvesen. Mindretallet foreslo å legge Riksbibliotektjeneste under Nasjonalbiblioteket. I st.meld. nr. 22 1999-2000 "Kjelder til kunnskap og oppleving" ble det foreslått å legge Riksbibliotektjenesten og Statens bibliotektilsyn under et nytt organ for arkiv, bibliotek og museum.

Riksbibliotektjenesten ble innlemmet i ABM-utvikling ved opprettelse av dette organet 1.1.2003.

01.01.1982* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.1990* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1991* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.2002 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

31.12.2002 Nedlagt via sammenslåing

Saksgang og dokumenter for denne endringen:

I St.meld. nr. 22 1999-2000 "Kjelder til kunnskap og oppleving" ble det foreslått å legge Riksbibliotektjenesten og Statens bibliotektilsyn under et nytt organ for arkiv, bibliotek og museum.