FORVALTNINGSDATABASEN

Ergoterapiskolen i Trondheim

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1974* Nyopprettelse

Navn: Arbeidsterapiskolen i Trondheim
Kort navn: Arbeidsterapiskolen i Trondheim
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 1601 Trondheim

Historikk
Ergoterapi – eller ”Occupational Therapy” – startet i USA ca. 1900. I Norge fikk man de første arbeidsterapeuter fra slutten av 1940-tallet.

OPPRETTELSE AV ARBEIDSTERAPISKOLE I TRONDHEIM
Det første utdanningstilbudet i ergoterapi, eller arbeidsterapi som det het den gang, var det Statens lærerskole i forming i Oslo som hadde. Utdanningen ble opprettet i 1952. De fleste som utdannet seg til arbeidsterapeuter ble værende på Østlandet, og som en konsekvens jobbet mange som arbeidsterapeuter rundt om ellers i landet uten å ha faglig utdannelse.

Fylkeslegen i Sør-Trøndelag kartla høsten 1970 at av 50 arbeidsterapeutstillinger i Trondheim og omegn, hadde 8 av dem utdannelse. Behovet for å ha en utdanningsinstitusjon nord for Dovre var derfor stort. I 1972 kom konkret planleggingsarbeid i gang og Kirke- og Undervisningsdepartementet ga sitt samtykke til igangsetting av utdanningen. Planen var å legge den inn under Husflidsskolen i Sør-Trøndelag og la den være mest mulig lik utdanningen i Oslo.

I april 1972 godkjente Kirke- og Undervisningsdepartementet oppstart av to skoleklasser à 12 elever, fra januar 1973. Dette skjedde ikke, muligens hadde det med romkapasitet å gjøre, da husflidsskolen delte lokaler med andre yrkesskoler på Brundalen.

Året etter ble det bestemt at arbeidsterapiskolen skulle få dele lokaler med Trondheims Økonomiske Faghøgskole i Nidarøhallen. I tillegg skulle deler av undervisningen holdes ved henholdsvis RiT og Husflidsskolen. Fylke og stat skulle ha det økonomiske ansvaret, mens Faghøgskolen skulle styre den administrative delen. Rektor ved Trondheims Økonomiske Faghøgskole, Johan Chr. Arentz, påtok seg rektoransvar også for den nye skolen. 2 lærere ble ansatt; hovedlærer Linnea Benson-Mathews og arbeidsterapilærer Torunn Birkeland.

2. september 1974 møtte så 28 studenter til skolestart. Man hadde ingen egen rammeplan, men fulgte Osloskolens planer. Osloskolen var på denne tiden toårig, med et tredje år under planlegging. Arbeidsterapiskolen i Trondheim var treårig helt fra starten.

Kilde: Arkivportalen.no

01.01.1976* Navneendring

Navn: Ergoterapiskolen i Trondheim
Kort navn: Ergoterapiskolen i Trondheim

Fra Arbeids- til Ergoterapiskole
Arbeidsterapiutdanningen var fra begynnelsen en studieretning i den fylkeskommunale videregående skolen og ikke en selvstendig skole. Da den administrativt og geografisk var tilknyttet Trondheim Økonomiske Gymnas og hverken hadde egen rektor eller ledelse og heller ingen egne undervisningsplaner, sto ikke utdanningen særlig sterkt.

Stortinget hadde imidlertid i 1974 utarbeidet en lov om offentlig godkjenning av helsepersonell. Av grupper som nå fikk offentlig godkjennelse var arbeidsterapeutene en. Dette var selvfølgelig en styrke for utdanningen, som nå utdannet en offentlig godkjent yrkesgruppe. Stortinget gikk samtidig over til betegnelsen ergoterapeuter, etter ønske fra arbeidsterapeutenes fagorganisasjonen. Forskriftene for godkjenning av ergoterapeutene trådte i kraft 1. januar 1976, og fra dette året het skolen Ergoterapiskolen i Trondheim.

Kilde: Arkivportalen.no

01.01.1982* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Tilhører gruppe : Helsefaghøgskoler
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe

01.01.1990* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1991* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

31.12.1991* Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)
Relaterte enheter:

Inngår sammen med Sykepleierhøgskolen i Sør-Trøndelag og Vernepleierhøgskolen i Sør-Trøndelag i den nye Trondheim helsefaghøgskole. Helsefahøgskolen blir videre en del av Høgskolen i Sør-Trøndelag fra 1.8.1994.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.