FORVALTNINGSDATABASEN

Bergvesenet

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1812* Ny via omorganisering

Navn: Bergvesenet
Kort navn: Bergvesenet
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Overordnet: Staten
Type enhet: Gruppe
Lokalisering: -1
Relaterte enheter:
  • Sønnenfjelske bergamt
  • Nordenfjelske bergamt

Bergvesenet er et av landets eldste sentrale forvaltningsorgan og ble etablert i 1540 med myndighet til bergverkslovgivningen. I 1654 ble det opprettet et bergamt for hele kongeriket Norge og i 1680 ble det nordenfjeldske bergamtet opprettet i Trondheim. Landet var da delt inn i to bergamt, sønnenfjelske og nordenfjelske.

I 1812 ble bergamtene etter kongelig resolusjon erstattet av tre bergmesterdistrikt, der embetsmannen fikk tittelen "Bergmester":
- det vestre sønnenfjelske,
- det østre sønnenfjelske og
- det nordenfjelske.

I 1885 ble Tromsø stift utskilt som et eget bergmesterdistrikt, mens Finnmark bergmesterdistrikt ble opprettet i 1906. To ganger etter ble navn og embetsområder forandret, en gang i 1908 og senere i 1976; Østlandske distrikt, Vestlandske distrikt, Trondheimske distrikt, Nordland distrikt og Troms og Finnmark distrikt.

Etter hvert ble etaten organisert i 5 bergdistrikter:
- Østlandske distrikt,
- Vestlandske distrikt,
- Trondheimske distrikt,
- Nordland distrikt og
- Troms og Finnmark distrikt.

I tillegg kom Svalbard som fikk egen bergverksordning i 1925.

Kilde: Arkivportalen.no
https://www.arkivportalen.no/contributor/no-a1450-08000000863327?ins=SAT

01.01.1903* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

31.12.1985* Nedlagt via sammenslåing

Sammenslått inn i:

Ved kongelig resolusjon i 1985 ble det bestemt at Bergvesenet skulle omorganiseres. De fem eksisterende bergdistrikter som fastlands-Norge tidligere var inndelt i, ble slått sammen til ett kontor. Omorganiseringen ble i realiteten gjennomført trinnvis, og fra 1994 var det siste av bergdistriktene avviklet, og etaten var blitt samlet i ett kontor i Trondheim. Bakgrunnen for omorganiseringen var et økende behov for styrking av bemanningen ved de enkelte bergmesterkontor grunnet nytt lovverk og den offentlige forvaltning generelt stilte større krav til tverrfaglig saksbehandling innenfor etatens saksområder.

Samtidig med omorganiseringen av Bergvesenet, ble det gjennomført en omlegging i sentraladministrasjonen ved at Bergverkskontoret i Industridepartementet gradvis ble bygget ned og til slutt avviklet i oktober 1988.

Kilde: Arkivportalen.no
https://www.arkivportalen.no/contributor/no-a1450-08000000863327?ins=SAT

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.