FORVALTNINGSDATABASEN

NVE: Kanalanlegg

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1947* Nyinnskrevet

Navn: NVE: Kanalanlegg
Kort navn: Kanalanlegg
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Gruppe
Lokalisering: -1

NB: Etableringstidspunkt er ikke korrekt!

Telemarkskanalene består av to kanalanlegg: NSK (Norsjø-Skienskanalen) og BNK (Bandak-Norsjøkanalen). NSK omfatter sluseanleggene mellom Skiens havn og Norsjø. Det er to sluser mellom Bryggevann (Skiens havn) og Hjellevann i Skien, og fire sluser mellom Meierelva og Norsjø ved Løveid. Samlet fallhøyde er 15 m. Fra Norsjø går vannveien videre opp Sauerelva til Notodden, og NSK dekker en strekning på 60 km. Anlegget ble påbegynt 1854 og sto ferdig 1861. BNK dekker elvestrekningen mellom Norsjø , Flåvann, Kviteseidvann og Bandak. Strekningen har en høydeforskjell 57m., med damanlegg og sluser og ved Ulefoss (3 sluser) Eidsfoss (2), Vrangfoss (6), Lunde (1), Kjeldal (1), og Hogga (2). Avstanden mellom Ulefoss og Hogga er 17 km. og den totale farbare vannvei mellom Skien og Dalen er 105 km. BNK-anlegget ble påbegynti 1887 og ferdig i 1892.

Anlegg
- Bandak-Norsjø/Norsjø-Skien (Telemarkskanalen) og Halden.
- Fra 1969: Også Haldenkanalen (A/S Haldenvassdragets kanalselskap).
Haldenvassdragets kanalselskap for øvrig solgt eller avviklet pr 1977.Om vurdering av Bandak-Norsjø- og Norsjø-Skienkanalens stilling; se NOU 1977:42 «Bandak-Norsjø- og Norsjø-Skienkanalen»

Telemarkskanalen omfatter Norsjø-Skien kanalen som ble åpnet i 1861, og Bandak-Norsjø kanalen som ble åpnet i 1892. Kanalene ble bygd for statens regning med bidrag fra distriktet.

I 1978 ble det inngått avtale mellom Telemark fylkeskommune og staten om at fylkeskommunen skal overta kanalen og ansvar for framtidig drift og vedlikehold.

31.12.1990* Nedlagt med utskriving

(Enheten ble utskrevet (fra databasen). Enheten eksisterer etter dette tidspunktet, men endring i tilknytingsform er utenfor de tilknytingsformer kartleggingen (databasen) omfattar.)

31.12.1990* Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Fylkeskommune
Administrativt nivå: Høyeste nivå
Overordnet: Fylkeskommuner
Type enhet: Gruppe

Telemark fylkeskommune overtok eierskapet og ansvaret for Telemarkskanalen fra daværende Olje- og energidepartementet i 1990. Eierskapet omfatter vannveien fra Skien til Dalen og vannveien fra Skien til Notodden.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.