FORVALTNINGSDATABASEN

A/S Årdal og Sunndal Verk

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

08.07.1946 Nyopprettelse

Navn: A/S Årdal og Sunndal Verk
Kort navn: Årdal/Sunndal Verk
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Etablert 8.7.1946. Aluminiumsindustri. Full politisk kontroll fra 1.1.1947. Overtok de tyske anleggene for framstilling av aluminium som ble påbegynt i Årdal under krigen (AS Nordag). Virksomheten på Årdalstangen kom i drift i 1948. Verket på Sunndalsøre ved vedtatt påbegynt av Stortinget i 1951 og satt i verk i 1954.

I tillegg til Årdal Verk eide og drev selskapet også Sunndal Verk og Høyanger Verk samt videreforedlingsbedriftene Vik Verk i Sogn og Nordisk Aluminium i Holmestrand. Selskapet eide også Lassedal flusspatgruv på Kongsberg og Glærum kalksteingruve i Surnadal. Til selskapet hørte også flere kraftverk, bl.a. Tyin Kraftverk, Høyanger Kraftanlegg og Fortun Kraftverk.

01.01.1966* Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Statsaksjeselskap (deleigd; majoritet)
Administrativt nivå: Høyeste nivå

Staten selger 50% av aksjene til kanadiske Alcan Aluminium Limited samtidig som staten overtok en større aksjepost i Alcan.

01.01.1979* Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå

Etter først å kjøpt tilbake halvparten av Alcans aksjer i ÅSV i 1975, kjøpe staten de resterende aksjene i ÅSV i 1979. Da saken om det første norske hjemkjøpet av Alcans aksjer i Årdal og Sunndal Verk ble kjent 1974, vakte den stor røre i Stortinget. De borgerlige partier og SV mente at de oppnådde betingelser var for dårlige, og regjeringen og industriminister Ingvald Ulveseth ble sterkt kritisert. Alcan-saken holdt på å skape regjeringskrise, men Stortinget bifalte regjeringens forslag med 86 mot 69 stemmer.Kilde: (http://www.storenorskeleksikon.no/sa.aspx?artid=434873)Store Norske Leksikon

01.01.1986* Nedlagt med utskriving

(Enheten ble utskrevet (fra databasen). Enheten eksisterer etter dette tidspunktet, men endring i tilknytingsform er utenfor de tilknytingsformer kartleggingen (databasen) omfattar.)

Selskapet skrives ut av databasen da det nå er et datterselskap under Norsk Hydro og således ikke en gyldig enhet i denne databasen.

01.01.1986* Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå
Overordnet: Norsk Hydro A/S

Aluminiumsdivisjonen i Norsk Hydro fusjonerte med ÅSV i 1986 og selskapet Hydro Aluminium ble etablert som datterselskap av Norsk Hydro.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.